Na lodi Kriváň bude múzeum

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledný októbrový deň na petržalskom brehu Dunaja zakotvila v priestore pred hostincom Leberfinger loď Kriváň, ktorá sa po nevyhnutných úpravách stane múzeom dunajských lodníkov a dunajských lodí.

Občianske združenie Divadlo WEST kúpilo pôvodne vlečný remorkér Kriváň za symbolickú korunu pred vyše rokom a v spolupráci so združením Devínska brána, Slovenskou plavbou a prístavmi, Povodím Dunaja, Štátnou plavebnou správou, mestom a mestskou časťou Petržalka z neho chce do mája budúceho roku vytvoriť ďalšiu bratislavskú atrakciu.

V zadnej dolnej časti lode by mala byť miestnosť s exponátmi, kabíny, kormidelňa, strojovňa a kotolňa budú uvedené do pôvodného stavu. Na zadnej palube vznikne terasa s občerstvením a uvažuje sa aj s umiestnením premietacieho plátna s hľadiskom na dunajskom brehu.

Vytvorenie múzea na lodi Kriváň je súčasťou plánu humanizácie petržalského nábrežia. V tejto súvislosti sa v najbližšom čase ráta s rekonštrukciou Mýtneho domčeka, výstavbou kópie kaviarne Au-Cafe a premiestnením kolotočového parku a Propeleru ako miesta konania koncertov o niekoľko desiatok metrov do priestoru bývalého kúpaliska Lido.

(brn)

Páčil sa vám článok?