Príde Bratislava o kaviareň Múzejka?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Otvorenie výstavy Milana Rastislava Štefánika v Harmincovej sieni Slovenského národného múzea ma zatiahlo do debaty o budúcnosti Múzejky - kaviarne, ktorá pred piatimi rokmi vstúpila na bratislavskú spoločenskú scénu a tak nadviazala na svoju voľakedajšiu slávnu tradíciu.

Nová kaviareň sa etablovala veľmi úspešne. Vybudovala si svoju klientelu, najmä medzi inteligenciou (náhrada za Krym a Luxorku?), blízkosť parkoviska z nej urobila miesto mnohých pracovných rokovaní a stretnutí pri dobrej káve.

Do povedomia Bratislavčanov sa zapísala aj mnohými významnými spoločenskými akciami, plesmi, recepciami, banketmi, rautami a pod. Priniesla nám kus pôvodnej, starej harmincovskej atmosféry. Preto ma v spomínanej debate nemilo prekvapilo vyjadrenie riaditeľa SNM, prof. M. Kučeru, že je rozhodnutý vypovedať (presnejšie neobnoviť) zmluvu s terajším prevádzkovateľom.

Keď sme sa pýtali na dôvody, argumentoval veľmi zvláštne - kaviareň mu vraj vytláča kultúrne podujatia a zároveň jedným dychom tvrdil, že kaviareň neprináša dostatočný finančný efekt. Myslím si, že je veľmi málo kultúrnych akcií, ktoré sú ziskovejšie ako kaviareň. Viac ma však mrzí, že pán riaditeľ neuznáva, že aj dobrá kaviareň so správnou atmosférou patrí ku kultúre každodenného života mestského človeka. A Múzejka takou kaviarňou je. Pán riaditeľ tam však zrejme na kávu nechodí.

Štefan Šlachta

Páčil sa vám článok?