Kto ukončí likvidáciu Vnútorných hôr?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako rodák a občan Bratislavy - Starého Mesta sa stotožňujem s občianskym postojom pána Procházku. V Bratislave zanikajú prekrásne výhľady a priehľady, investori ich likvidujú monolitnými betónovými a murovanými plochami.

Strácajú sa romantické chodníčky, investori bezohľadne likvidujú zalesnené plochy i nádherné solitérne prastaré stromy - velikáni, často i protiprávne, gangstersky.

Z našej krajiny mizne voda, je ukrývaná pod povrch intravilánov. Nádherné prírodné prostredie je utláčané betónovými veľkostavbami, ktoré sú s týmto prostredím v príkrej estetickej disharmónii. Kto neverí, nech sa prejde po Novosvetskej ulici, po Ulici Francúzskych partizánov, Drotárskej, Hrebendovej...

Všade sa opakuje jediná primitívna rovnica - väčšia stavba, väčší pán. Krajina, príroda, verejnosť - to všetko ako keby bolo druhoradé, nepodstatné. Ako keby Stavebný úrad a Štátna ochrana prírody ani neexistovali. Tieto úrady financujeme my občania z našich daní a poplatkov, nemáme však žiadnu záruku, že tieto inštitúcie v každodennej praxi ochránia naše oprávnené občianske záujmy.

Veľmi rád si v novinách prečítam, akými argumentmi sa zodpovední pracovníci Stavebného úradu OÚ Bratislava I a Odboru životného prostredia Krajského úradu v Bratislave budú snažiť ospravedlniť súčasnú neopísateľne hazardnú likvidáciu unikátnej krajiny našich bratislavských Vnútorných hôr, akými sa nemôže pochváliť žiadne iné európske mesto.

Naši zahraniční hostia sa o Vnútorných horách zvyknú vyjadrovať slovami ,,Vy ani neviete, čo máte,“. Ak ich obdiv budeme chápať doslovne, tak majú, bohužiaľ, pravdu - ak sa súčasné nezodpovedné šafárenie bratislavských konšelov v tejto prekrásnej krajine okamžite a zásadne nenapraví, tak my, Bratislavčania, nebudeme tento prírodný unikát a skvost onedlho vôbec mať.

Peter Havaši, Staré Mesto

~ ~ ~

Úplne sa stotožňujem s reakciou K. Procházku na ubúdanie krásnych vyhliadkových miest v Bratislave. Pekným vyhliadkovým miestom Bratislavy bola i reštaurácia Kamzík na televíznej veži.

Pred týždňom som bola veľmi sklamaná, keď som sa s vnučkou (ktorej návštevu televíznej veže som sľubovala už minulý rok) vybrala na túru na Kamzík a aké bolo naše prekvapenie? Reštaurácia je zatvorená už od novembra minulého roku z technických príčin. Kedy otvoria, to asi nikto nevie. Hlavná vec, že informačná tabuľa na križovatke oznamuje jej prevádzkové hodiny.

Ďalším atraktívnym vyhliadkovým miestom v centre Bratislavy je reštaurácia Bystrica na Novom moste. Schody, ktoré vedú na most zo strany hotela Danube - myslím, že z prevádzkového hľadiska to nemožno nazvať schodmi. Sú v dezolátnom stave a je smutné, že to nikomu nevadí. Nie je to pekná vizitka pre pracovníkov, ktorí majú uvedenú problematiku v pracovnej náplni.

Čitateľka z Dúbravky

Páčil sa vám článok?