Kampaň organizácie Nie rakovine poukáže na dôležitosť preventívnych prehliadok

11.9.2020
Zakladatelia aliancie NIE RAKOVINE: prezidentka aliancie Jana Pifflová Španková Patrik Herman Bibiana Ondrejková

Zdroj: Facebook/NIE RAKOVINE

Páčil sa vám článok?

Kampaň onkologickej pacientskej organizácie Nie rakovine vyrazí v sobotu (12. 9.) do slovenských miest s cieľom edukovať verejnosť a hovoriť o potrebe preventívnych prehliadok. Pozornosť bude venovať najmä rakovine krčka maternice, ktorej je možné predísť práve vďaka pravidelnému skríningu u gynekológa či očkovaním tínedžerov proti HPV vírusu, ktorý toto ochorenie vyvoláva.

"Na preventívne cytologické vyšetrenie chodí pravidelne len niečo viac ako 20 percent žien, čo je veľmi málo. Do ambulancií gynekológov prichádzajú neraz po desať a viacročnej absencii preventívnych vyšetrení, väčšinou už s neklamnými znakmi rozvinutého onkologického ochorenia. Základom prevencie rakoviny krčka maternice je teda chodiť na gynekologické vyšetrenia pravidelne," uviedol prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martin Redecha.

Zdroj: Facebook/NIE RAKOVINE

Doc. MUDr. Martin Redecha, PhD., Prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti

Osvetová road šou "Povedz nie rakovine tour" sa začne v sobotu v jednom z obchodných centier v Bratislave. Pokračovať bude v stredu (16. 9.) na onkologickom oddelení Fakultnej nemocnice v Nitre a v jednom z obchodných nitrianskych centier. Zároveň v tento deň o 16.00 h odpremiéruje jedno z nitrianskych kín film Kým sa skončí leto, následne bude beseda so zakladateľmi Nie rakovine.

Osvetová kampaň bude pokračovať vo štvrtok o 17.00 h v Mestskej knižnici Trnava a v ten istý deň v Žiline na Žilinskom dni zdravia. Ďalej bude pokračovať v obchodnom centre v Banskej Bystrici (23. 9.), opäť v Bratislave (29. 9.) a v októbri sa bude realizovať v Košiciach.

Jedna zo zakladateliek organizácie Jana Pifflová Španková  priblížila, že ide o druhý najčastejší karcinóm žien vo veku 15 až 44 rokov s celosvetovým výskytom viac ako 530.000 nových prípadov ročne a 270.000 úmrtí ročne. "Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice viac ako 600 žien, z nich polovica je diagnostikovaná v druhom a v treťom štádiu. Približne 230 žien na toto ochorenie umiera," povedala s tým, že práve preventívna prehliadka u gynekológa by mohla tieto životy zachrániť, keďže trvá približne desať až 12 rokov, kým sa takýto typ rakoviny u ženy prejaví. Väčšina nádorov krčka maternice sa vyskytuje u žien, ktoré prevenciu zanedbali.

Rakovina krčka maternice je jedinou rakovinou, na ktorú existuje očkovanie a kde v prevencii zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice. Pri zistení skorej fázy alebo štádia pred rakovinou môže byť liečba veľmi úspešná.

Karcinóm krčka maternice spočiatku nemá žiadne symptómy, je bezpríznakový a dá sa odhaliť iba preventívnym laboratórnym vyšetrením steru krčka maternice.

(TASR)

Páčil sa vám článok?