Odštartoval druhý ročník „Zeleného mesta“

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V minulom roku realizovali spoločnosť Tabak, s.r.o. a mestská časť Bratislava - Staré Mesto projekt „Zelené mesto“ zameraný na obnovu a údržbu verejnej zelene v centrálnej mestskej oblasti.

Projekt „Zelené mesto“ bol prvým reálnym projektom svojho druhu na Slovensku v oblasti starostlivosti o životné prostredie, čistotu a poriadok mesta, v ktorom spojili svoje sily samospráva a významný hospodársky subjekt pôsobiaci na území mesta.

Druhý ročník projektu sa oficiálne začal v pondelok 3. júla 2000 zasadením dvoch symbolických stromov v areáli Hradného vrchu na Mikulášskom podhradí. V rámci tohtoročného „Zeleného mesta“ sa takmer 90 študentov bude podieľať na prácach pri revitalizácii Hradného vrchu, úprave Horského parku a lokality Bôrik.

Študenti ďalej počas troch dvojtýždňových pracovných turnusov vyčistia časť nábrežia Dunaja, vysadia popínavú zeleň pod oporným múrom na Žižkovej ulici, vyčistia ulice Palárikova, Hrebendova, Dobšinská, časť Šancovej ulice, Staroturský chodník a zlikvidujú skládku komunálneho odpadu na Langsfeldovej ulici.

Špecifikom tohtoročného projektu je úprava 10 vybraných vnútroblokových priestorov v úzkej spolupráci s ich obyvateľmi. Ďalšie lokality, ktoré obyvatelia Starého Mesta žiadali zaradiť do projektu „Zelené mesto“, budú postupne upravené a skrášlené vďaka alternatívnym finančným zdrojom, ktoré sa mestskej časti podarilo získať.

Podľa slov starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského, cieľom projektu „Zelené mesto“ nie je úplne nahradiť bežný profesionálny výkon prác na údržbe zelene v centre Bratislavy. Na druhej strane, starostlivosť o životné prostredie je spoločnou zodpovednosťou všetkých, nielen pár desiatok pracovníkov verejnoprospešných služieb. Projekt sa zameriava najmä na skrášlenie zelene vo vybraných lokalitách, ktoré majú pre životné prostredie Bratislavy osobitný význam. Počas šiestich týždňov vysadia v Starom Meste okolo 1 500 ks nových sadeníc.

Spoločnosť Tabak, iniciátor tohto projektu, je dlhé roky známa najmä podporou umenia a kultúry. V súčasnosti rozširuje svoju pozornosť o podporu vzdelávania a charity. Projektom „Zelené mesto“ Tabak, s. r. o., smeruje svoje sponzorské aktivity aj na ochranu životného prostredia.

Manažérka spoločnosti pre vonkajšie vzťahy Danica Siváková túto orientáciu zdôvodňuje: „Nielen umenie vplýva na kvalitu života ľudí, ale aj prostredie, v ktorom žijú a pracujú. V spolupráci s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto chceme inšpirovať aj ostatné spoločnosti, aby nezabúdali na jednu z najzákladnejších podmienok svojho pôsobenia - zdravé životné prostredie.“

(miv)

Nový ročník projektu „Zelené mesto“ sa začal podobne ako vlani zasadením dvoch symbolických stromov v areáli Hradného vrchu.
FOTO - op

Páčil sa vám článok?