8 top doplnkov na podporu zdravia (nielen) v čase korona-epidémie

12.5.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

S príchodom teplých dní a postupným otváraním prevádzok sa život na Slovensku pomaly začína vracať do starých koľají. V čase zvyšujúceho sa množstva sociálnych interakcií je najlepšou ochranou pred nákazou hygiena a dobrá imunita. Samozrejme - popri nosení rúšok a dodržiavaní platných opatrení.

Na trhu existuje množstvo typov produktov na podporu zdravia a imunity. Niektoré z nich sú všeobecne známe a otázkou v ich prípade je len to, akého výrobcu zvoliť, iné sú špecifické a nie každý o nich počul. Rozhodli sme sa bližšie pozrieť na 8 doplnkov, ktorým by v každej domácej lekárničke mohlo patriť čestné miesto.
_

Lipozomálny vitamín C

Zdroj: vitaminyprezdravie.sk

Vitamín C napomáha správnemu fungovaniu imunitného systému. Ide o látku, ktorá je pre správne fungovanie imunitného systému absolútne kľúčová. Keďže si ju naše telo nedokáže samo vytvoriť, je potrebné ju dopĺňať. Pre výraznú podporu obranyschopnosti je dôležitý dlhodobý prísun v optimálnych dávkach. Nedostatkom klasických foriem vitamínu C ako sú tabletky, prášky alebo nápoje je, že sa prevažná časť účinnej látky znehodnotí už v tráviacom trakte a na miesto určenia sa dostane iba cca 20%. Riešenie prináša lipozomálna technológia, ktorá sa najskôr využívala pri príprave onkologických liekov, nedávno sa však začala používať aj pri spracovaní vitamínu C. Lipozomálny vitamín C má na rozdiel od klasických foriem až 5-krát vyššiu vstrebateľnosť. Ide o tekutý vitamín C obalený fosfolipidovými nanobublinkami – lipozómami. Lipozomálny obal chráni vitamín pred degradáciou, umožňuje rýchlejšie a účinnejšie vstrebávanie a lepší vstup do buniek. Výsledkom je takmer 100%-ná vstrebateľnosť do krvného obehu a takmer 100%-ný vstup do buniek ľudského tela vrátane imunitných buniek. Lipozmálny vitamín C u nás distribuuje spoločnosť Adelle Davis. Ich produkt je 100% prírodný, bez konzervantov, ochucovadiel a iných prísad. Obsahuje iba vitamín C farmaceutickej kvality, geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín a destilovanú vodu. Môžete si ho zriediť s vodou alebo čajom, prípadne i ochutiť sirupom. Ak si chcete zvýšiť imunitu, tak všetky formy vitamínu C, od vysokovstrebateľného lipozomálneho vitamínu C, cez kapsule až po najlacnejší vitamín C v práškovej forme nájdete na stránke vitaminy pre zdravie.

Produkt si môžete zakúpiť na webe: www.vitaminyprezdravie.sk.

_

Multivitamín-Multiminerál

Zdroj: namaximum.sk

V čase zvýšeného rizika infekčných chorôb je dôležité udržiavať si imunitu vo vynikajúcej kondícii prostredníctvom kompletného spektra vitamínov a minerálov. Každý vitamín/minerál totiž pôsobí na posilnenie organizmu vlastným spôsobom, pričom spoločne dosiahnu výrazný synergický efekt. Práve preto majú v starostlivosti o zdravie multivitamínové a multiminerálové formuly nezastupiteľné miesto. Slovenská značka Warrior vyvinula pre tento účel špeciálne multivitamínové tablety s obsahom až 30 účinných látok - vitamínov, minerálov, antioxidantov a výťažkov z rastlín. Také veľké spektrum v jednej malej tablete robí z tohto produktu to najkomplexnejšie, čo domáci trh ponúka. Komu však jeden univerzálny produkt nestačí, môže si zásoby vitamínov a minerálov doplniť v špeciálne vyvinutých „forte“ zloženiach. Warrior napríklad ponúka vysoko absorbovateľný zinok v kombinácii s ďalšími látkami v špeciálnej verzii určenej pre mužov a pre ženy. Vitamíny B hrajú významnú úlohu v metabolických procesoch. Hoci pôsobia aj jednotlivo, ich vzájomná interakcia je nenahraditeľná. B-komplex forte od Warrior je silnou zmesou takmer všetkých doteraz známych B vitamínov a ich odporúčanú dennú dávku pokryje 1 tableta. Keďže v súčasnom období zvýšeného pobytu v domácich podmienkach sa nášmu telu nedostáva dostatok vitamínu D, určite netreba opomenúť ani suplementáciu vitamínom D3 Max od Warrior.

Multivitamín – Multiminerál a ďalšie doplnky si môžete objednať na www.namaximum.sk.
_

Antistress Formula

Zdroj: jankowitch.com

​Jednou z najčastejších príčin oslabenia organizmu je stres, a to nielen psychický, ale aj fyzický. Podľa zakladateľa a hlavného vyvojára výživových doplnkov spoločnosti Jankowitch Nutrition, medzi oboma typmi stresu je vzťah: fyzický stres vplýva na zhoršenie psychickej kondície a zvýšenie psychického stresu a ten sa zasa odráža na telesnej stránke - zvyšuje fyzický stres a znižuje imunitu. Vzniká tak nebezpečná špirála, z ktorej treba čím skôr von. Preto vyvinula značka Jankowitch Nutrition unikátnu zmes účinných látok na podporu zdravia Antistress formula. Produkt okrem toho, že zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti vírusom a infekciám, znižuje aj mieru únavy a vyčerpania, podporuje produkciu enzýmov a hormónov, prispieva k udržaniu zdravej hladiny cholesterolu a posilňuje fyziologické procesy v tráviacej sústave. Nielen športovci ocenia, že pomáha aj pri tvorbe kolagénu potrebného pre zdravé kĺby, podporuje tvorbu bielkovín a rozklad tukov na energiu. K zložkám Antistres formuly patrí okr. in. vápnik, horčík, esenciálna aminokyselina L-lyzín, ktorej nedostatkom často trpia vegetariáni, tiež arginín, ktorý nielenže zvyšuje prekrvenie mozgu a tvorbu bielych krviniek, ale zlepšuje aj erekciu a pamäť.  Za zmienku stojí aj inulín, karnitín, žraločia chrupavka na podporu kĺbov, pivovarské kvasnice s vynikajúcou koncentráciou B vitamínov, psyllium – zdroj jedinečnej vlákniny, riasa spirulina, acaia, chia semienka a množstvo unikátnych výťažkov z rastlín.

Produkt si môžete zakúpiť na webe www.jankowitch.com.

_

SédatifPC

Zdroj: sedatifpc.sk

Stres je varovná reakcia, ktorá telu signalizuje, že sa musí prispôsobiť meniacemu sa prostrediu. Ak však trvá príliš dlho alebo sa často opakuje, škodí organizmu. Dnešná situácia natoľko vstúpila do našich bežných životov, že zmenila zabehané zvyky a nastolila iný, nepoznaný spôsob života. A takáto veľká zmena môže privodiť stres, nespavosť a nervozitu. Stresy však môžete mať kedykoľvek - pri skúškach, sťahovaní, pri čakaní v dopravnej zápche, u zubára, pred pracovným pohovorom, z hluku z ulice, v preplnenej mhd, dôvodov môže byť hneď niekoľko. Existuje však riešenie, ktoré je vhodné aj pre tehotné ženy a deti. Liek nespôsobuje dennú ospalosť, nie je návykový a nevedie k závislosti. Podľa všeobecného lekára MUDr. Tibenského je: „SédatifPC komplexný liek, s ktorým sú vynikajúce skúsenosti a každý si ich môže overiť na svojej „koži“. Tento liek obsahuje najbežnejšie homeopatické lieky, ktoré sa užívajú pri liečbe akútneho i chronického stresu. Užívaním lieku Sedatif PC zvýšime odolnosť voči stresu aj v situácii, keď máme pocit, že žiaden stres nepociťujeme. Liek je možné získať po porade s lekárom, lekárnikom, ale i bez lekárskeho predpisu." A samozrejme, aby ste liek nemuseli užívať, odporúčame sa veľa smiať! Je to to najúčinnejšie, čo pomáha stresu predchádzať či už vzniknutý stres ním viete zmierniť. 

Viac informácií získate na www.sedatifpc.sk.

_

Balíček FAMILY Imunita

Zdroj: vitacool.sk

Slovenská značka VitaCool sa špecializuje na výživové doplnky pre podporu zdravia a vitality. Ich špecialitou sú tzv. COOL balíčky, pozostávajúce z efektívneho mixu doplnkov. Nielen v období poznačenom epidémiou koronavírusu je ideálnou voľbou na podporu imunity pre celú rodinu balíček FAMILY Imunita, ktorý pozostáva z doplnkov Zinok, B komplex, vitamíny A a D, vitamín C + „cmúľacie“ tabletky s výťažkami z aceroly a šípok. Zinok je oddávna považovaný za bojovníka s vírusmi, pretože podporuje správne fungovanie imunitného systému. Okrem toho prispieva k zdraviu kostí, kože, vlasov a nechtov. Obranyschopnosť organizmu zvyšujú aj vitamíny skupiny B, ktoré sú tiež nevyhnutné pre správne fungovanie nervovej sústavy či tráviaceho traktu. Ich potreba pri chorobách výrazne vzrastá. Vitamín D je známy najmä vďaka podpore vstrebávania vápnika do kostí, v poslednej dobe sa však viac a viac hovorí aj o jeho kľúčovej úlohe pri podpore imunity. Vo všetkých týchto oblastiach hrá významnú rolu aj vitamín A. Vitamín C je okrem rozhodujúcej úlohy pri podpore obranyschopnosti nevyhnutný aj pre tvorbu kolagénu. Produkty majú formu kapsúl, čo je veľká výhoda: kapsuly zabezpečujú rýchlejšie a ľahšie trávenie a obsahujú menej prídavných látok oproti iným formám. Navyše, sú zo želatíny, ktorá je sama o sebe telu prospešnou látkou. Produkty sú vyrobené na Slovensku a ich kúpou podporíte domácu ekonomiku.

Balíček si môžete objednať na www.vitacool.sk. Ako bonus dostanete k tomuto balíčku užitočnú knižku Čo vám chýba, aby ste boli fit. Doprava je pri tomto balíčku zdarma.

_

RINIMUN ®

Zdroj: rinimun.sk

Nielen v obdobiach zvýšenej záťaže organizmu, ale počas celého roka je odporúčaný na správne fungovanie imunitného systému výživový doplnok RINIMUN s unikátnou zložkou EpiCor® a imunoaktívnym zinkom. Toto zloženie zaručuje postupné posilňovanie imunity, čoho dôsledkom je menšia náchylnosť na sezónne ochorenia a vírusové infekcie a ich lepšie zvládanie. Patentovaná zložka EpiCor® je potravinársky fermentát vyrobený z prírodných pivných kvasiniek zvaných Saccharomyces cerevisiae. Vyrába sa poprednou svetovou metódou fermentácie potravín. Táto zmes makronutrientov obsahuje množstvo potrebných živín proteínov, minerálov, vlákninu, betaglukány a mastné kyseliny. Ďalej sú v zmesi zastúpené aminokyseliny, antioxidanty, a mikronutrienty v podobe vitamínov skupiny B. EpiCor® bol klinicky testovaný, jeho mechanizmus účinku, účinnosť a bezpečnosť boli potvrdené na základe klinických štúdií publikovaných v odborných časopisoch. Ďalšou zložkou výživového doplnku RINIMUN je imunoaktívny zinok vo forme pikolínanu. Táto organická formulácia zinku je omnoho ľahšie vstrebateľná a nie je dráždivá pre žalúdok. Zinok má veľký význam pri metabolizme cukrov, bielkovín, transporte oxidu uhličitého, je súčasťou antioxidačného enzýmu a má veľký vplyv na imunitu. To všetko robí z produktu RINIMUN ideálnu voľbu na podporu imunity v období, kedy sa končí izolácia a život sa pomaly vracia do starých koľají.

Výživový doplnok RINIMUN dostanete v lekárňach aj internetových lekárňach vo forme kapsúl, vo vode rozpustného prášku a sirupu určeného pre deti. Objednať si ho môžete aj na www.rinimun.sk.

_

Vitamín C

Zdroj: neonutrition.sk

Vitamín C (kyselina askorbová) je najpredávanejší výživový doplnok na svete. Je to esenciálny vo vode rozpustný vitamín. Ako esenciálna živina je nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Nemôže byť v tele skladovaný v dostatočnom množstve a preto je potrebné dopĺňať ho stravou alebo pomocou výživového doplnku. Dostatočný príjem vitamínu C je dôležitý najmä pre aktívnych ľudí, nakoľko ich potreba vitamínu C je výrazne vyššia.Užívanie Vitamínu C podporuje zdravý imunitný systém a podporuje optimálne fungovanie celého organizmu. Kyselina askorbová znižuje čas potrebný na regeneráciu po tréningu. To je prospešné pre všetkých športovcov a najmä kulturistov, keďže Vitamín C má dôležitú úlohu pri udržiavaní a oprave spojivových tkanív. Vitamín C je silným antioxidantom a môže zabrániť oxidačnému poškodeniu, ktoré vzniká pôsobením voľných radikálov. Oxidačný stres negatívne vplýva na zdravie a môže prispieť k viacerým zdravotným poruchám. Z tohto dôvodu je dostatočný príjem Vitamínu C veľmi dôležitý. Vitamín C zlepšuje biologickú dostupnosť železa prijatého v strave, ktoré tiež prispieva k dobrému fungovaniu imunity. Vedecké štúdie poukazujú, že užívanie aspoň 500 mg Vitamínu C denne môže výrazne znížiť úroveň LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Ako aj pri iných produktoch značky Neo Nutrition, aj Vitamín C má najvyššiu možnú dostupnú kvalitu. Ide o úplne čistý Vitamín C (kyselinu L-askorbovú) bez akýchkoľvek prídavných látok, chémie, éčok, konzervantov a podobne.

Objednať si ho môžete na www.neonutrition.sk.
_

Vitiligoshop

Zdroj: vitiligoshop.sk

Na záver niečo z trochu iného súdka. Ako sme spomínali vyššie, na fyzickom zdraví sa vždy odráža aj psychická kondícia a úroveň stresu. Blíži sa leto, uvoľňujú sa preventívne opatrenia, ľudia sa viac a viac stretávajú a so stúpajúcou teplotou aj viac a viac odhaľujú. 1-2 % ľudí na Slovensku trpí nepríjemným kožným ochorením vitiligo. Ide o stratu kožného pigmentu, ktorá často postihuje väčšie plochy a je nápadne viditeľná. Pre týchto ľudí je letné oblečenie, odkrývajúce veľké časti tela, častokrát stresujúcim faktorom, ktorý v spojitosti so stále prítomnou hrozbou návratu koronavírusovej epidémie netreba podceňovať. Navyše, ochoreniu vitiligo sa dosiaľ nikto špeciálne nevenoval. O to lepšou správou je, že u nás vznikla internetová stránka Vitiligoshop.sk, ktorá sa snaží poskytnúť ľuďom trpiacim touto chorobou všetky potrebné informácie, ako aj produkty k efektívnej liečbe. Zároveň poskytuje bezplatné poradenstvo, nakoľko vitiligo je komplexný problém, ktorý nemožno vyriešiť užitím niekoľkých tabliet ako napr. angínu. Na stránke sa dozviete, aké spúšťače môže mať toto ochorenie, spoznáte metódy liečby vrátane modernej a vysoko efektívnej fototerapie, ale tiež rozličné produkty, či už na vnútorné alebo vonkajšie použitie, ktoré vám s liečbou pomôžu. V blogu sa pravidelne dočítate o rôznych aktuálnych témach a dozviete sa aj o tom, ako s vitiligom bojuje sám zakladateľ stránky.

 Cenné rady a produkty na liečbu vitiliga nájdete na www.vitiligoshop.sk.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?