Počas karantény pribúda úrazov detí, v NÚDCH ich za dva týždne ošetrili 313

13.4.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Mimoriadne opatrenia, ktoré priniesli so sebou aj zatvorené školy a obmedzenia pohybu si vyžiadali aj častejšie úrazy detí, najmä v domácom prostredí, ale pribudli aj pády zo stromu. Urgentný príjem Národného ústavu detských chorôb síce posledné dni zaznamenal menej pacientov, ale naopak pribudli chirurgickí detskí pacienti.

Len za posledné 2 týždne bolo ošetrených 313 detí s úrazmi a až 53 z nich skončilo hospitalizovaných v nemocnici. Išlo prevažne o úrazy v domácom prostredí.

„Najčastejšie to boli úrazy hlavy po pádoch, úrazy vzniknuté na trampolíne, pády z bicykla, z postele, prebaľovacieho pultu, pád na kolieskových korčuliach, popáleniny, ale aj neúmyselná strelná rana zo vzduchovky do brucha.  Nezriedka boli ošetrené aj náhodné otravy čistiacimi, pracími prostriedkami, liekmi,“ konštatoval primár Oddelenia urgentného príjmu MUDr. Marcel Brenner.

Primár zároveň dodáva, že si všetci uvedomujú náročnosť vynúteného zotrvávania rodín s deťmi v domácom prostredí, ale ani toto nemusí byť vždy bez rizík. Národný ústav detských chorôb pripomína, že absolútne chápe náročnú situáciu rodičov, ktorí sú s deťmi doma, rovnako však chce upozorniť, že aj v domácom prostredí je mnoho nástrah.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?