Rúška zhoršujú stav pleti, dermatologička radí, akú starostlivosť by ste jej mali dopriať v týchto dňoch

27.3.2020
MUDr. Simona Felšöová

Zdroj: instagram/simona_derm

Páčil sa vám článok?

Rúškom či respirátorom chránime v týchto dňoch seba a hlavne všetkých okolo nás. No toto intenzívne nosenie prináša so sebou aj zhoršenie dermatitíd. Spôsobuje dokonca problémy aj tým, ktorí nikdy žiadne potiaže s pokožkou nemali. Ako sa postarať o pleť v týchto dňoch radí MUDr. Simona Felšöová.

Podľa slov lekárky MUDr. Simony Felšöovej, suchá či citlivá pleť sa zaparovaním pod rúškom dráždi a vysušuje. Mastná a aknózna pleť trpí najmä výsevom vyrážok.

Ako si teda pomôcť? Lekárka odporúča úplné vynechanie dekoratívnej kozmetiky - makeupu i BB krému. Pleti sa tak veľmi uľaví. Pokožku čistite dvakrát denne jemným gélom či krémom. Na čistenie vám postačia ruky, kefky a hubky na tvár odložte nateraz bokom.

"Zaraďte do rutiny hydratačné sérum (napr. s kyselinou hyalurónovou) a používajte krém, ktorý vám pomôže ochrániť a zregenerovať kožnú bariéru. Vyberajte si produkt, ktorý obsahuje napr. vitamín E, B5 (panthenol), B3 (niacinamid). Skvelou voľbou sú i tzv. CICA krémy (obsahujú extrakt z rastliny Centella asiatica - madecassoside, ktorý pokožku regeneruje a pôsobí protizápalovo). Základom bude pre vás v týchto dňoch vyhľadávať regeneračné a bariérové pleťové krémy, ktoré namáhanú pleť ukľudnia. Medzi moje favority patria napríklad krémy od La Roche Posay: Toleriane a Cicaplast baume B5, ďalšou značkou je kórejská COSRX a krémy balancium a D-panthenol, v neposlednom rade krém Skin cap, ktorý je obľúbený najmä u atopikov." vymenúva lekárka.

Ďalšie odporúčania: ak máte pleť mastnú či aknóznu, vyberajte si denné krémy až emulzie s odľahčenou konzistenciou, na noc sa nebojte siahnuť po výživnejšom kréme ⠀ vynechajte krém s SPF na časť tváre, ktorú kryje rúško, pokiaľ ho nosíte väčšinu dňa doprajte si častejšie výživné a hydratačné masky, siahnite hlavne po plátenkových a hydrogelových na osvieženie a ukľudnenie pleti ráno, večer i v priebehu dňa sú skvelé termálne vody, skvelá je i ružová voda veľký výber majú v lekárni - tip od dr. Felšöovej La Roche Posay - Serozinc (je výborný i na aknóznu pleť)na pupienky je prvou pomocou obyčajná zinková pasta či detský púder⠀ skvelú zinkovú mastičku vyrába napríklad značka Dulcia nezabúdajte ani na pitný režim, je kľúčový v hydratácii pleti "Ak je to možné, noste rúška z bavlny, ktorá saje vlhkosť a je pre pokožku jemnejšia než umelé jednorazové rúško. Samozrejmosťou je jeho denné vyváranie a žehlenie. Neperte ho v aviváži, " odporúča dermatologička.

KORONAVÍRUS Dominika zo Španielska varuje: Situácia je tu viac ako kritická, Slováci, nepodceňujte to!

Podobne ako Taliansko je koronavírusom v týchto dńoch postihnuté aj Španielsko. Len za včerajší deň v tejto krajine podľahlo ochoreniu Covid-19 až 656 ľudí a ďalších viac ako 7-tisíc ľudí sa chorobou infikovalo v priebehu 24 hodín. O situácii v krajine porozprávala pre portál bratislavskenoviny.sk Slovenka Dominika Piknová (na fotografii) pochádzajúca z malej obce pri Piešťanoch, ktorá žije v San Juan De Alicante na pobreží Stredozemného mora.

Ako sa chránia Briti a prečo nenosia rúška? Prezradila nám to farmaceutka Zuzana, ktorá žije v anglickom Bristole

Správanie ľudí vo Veľkej Británii nám na Slovensku dnes v súvislosti s koronavírusom pripadá mimoriadne nezodpovedné. Na rozdiel od nás totiž prakticky vôbec nenosia rúška a nevedno, či ich nečaká situácia podobná Taliansku. Ako sa Angličania teda pozerajú na hrozbu koronavírusu? Prezradila to pre bratislavskenoviny.sk farmaceutka Zuzana, ktorá žije v anglickom Bristole.

​​Rúško by ste mali meniť každé 2-3 hodiny práve preto, že po jeho zapotení rapídne klesá jeho účinnosť. "Žiaľ, máme nedostatok pomôcok a toto častokrát nie je možné. Skúste si dávať pod rúško papierovú neparfemovanú vreckovku, (ktorá bude sať vlhkosť) a meňte aspoň tú," hovorí na záver.

(nc)

Páčil sa vám článok?