Tip od vás: Čo sa deje v Domove seniorov Archa? Preverovali sme

7.3.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Deje sa niečo mimoriadne alebo ide iba o zhodu náhod? Čitateľ Bratislavských novín nás upozornil na situáciu v bratislavskom Domove seniorov Archa, kde ešte v stredu zakázali všetky návštevy a jeho riaditeľka sa vrátila z Talianska. Rozhodli sme sa situáciu preveriť.

"Zakázali tam návštevy, pokiaľ viem, riaditeľka zariadenia sa nedávno vrátila z Talianska, kde zúri koronavírus. Dokonca som počul, že tam majú klienta, ku ktorému pristupujú, ako keby mal nejakú vážnu nákazu, chodia k nemu len v rukaviciach," prezradil nám o situácii v zariadení Archa, ktoré sa nachádza na Rozvodnej ulici na Kramároch,  jeden z čitateľov Bratislavských novín. Zariadenie je v správe hlavného mesta. 

Situáciu sme sa rozhodli preveriť a kontaktovali sme riaditeľku domova Oľgu Jarošovú. Tá nám viaceré z týchto informácií potvrdila, no zároveň ponúkla vysvetlenie. Domov je naozaj od 4. marca pre návštevy uzavretý (obdobné opatrenia po potvrdení prvého prípadu koronavírusu na Slovensku už prijali aj ďalšie zariadenia). "K uzatvoreniu zariadenia sme pristúpili na základe odporúčania magistrátu, ide o preventívne opatrenie v súvislosti s výskytom ARO (akútnych respiračných ochorení) a v záujme zníženia rizika prenosu ochorení na najzraniteľnejšiu skupinu," vysvetlila riaditeľka s tým, že okrem uzatvorenia zariadenia zrušili všetky spoločenské akcie.

Zamestnanci zariadenia dostali pokyn na dodržiavanie zvýšenej hygieny. Zároveň sa dvakrát denne dezinfikujú kľučky, madlá, zábradlie a stoly v jedálni. Pravidelne sa vetrá a tiež sú v prevádzke čističky vzduchu.  

K uzatvoreniu zaradenia sa vyjadril aj hovorca magistrátu Peter Bubla. "Z dostupných štatistík vyplýva, že seniorky a seniori patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva z pohľadu komplikácií pri ochorení COVID-19. V záujme zníženia rizík prenosu práve na najzraniteľnejších obyvateľov mesta sme preto v zariadeniach pre seniorov v správe hlavného mesta zaviedli, a ostatným zriaďovateľom zariadení pre seniorov odporúčame zaviesť nasledujúce opatrenia: hygienické opatrenia na obmedzenie šírenia nového koronavírusu., zrušenie návštevných hodín v zariadeniach pre seniorov, zrušenie hromadných podujatí pre seniorov," uviedol Bubla.

Riaditeľka Jarošová nám potvrdila i fakt, že jeden z klientov sa nachádza v "špeciálnom režime", no nijako dramaticky to nevidí. "Áno, môžeme túto informáciu potvrdiť. Minulý týždeň bola jedna klientka prepustená z nemocnice s vyjadrením, že jej stav si nevyžaduje ďalšiu hospitalizáciu. Za účelom ďalšej liečby bolo potrebné jej umiestnenie v izolačnej miestnosti. Je to štandardný postup v situácii, ak u klienta bolo zistené infekčné ochorenie a naďalej sa lieči, resp. čaká na kontrolné vyšetrenie," vysvetlila riaditeľka..

Tento postoj potvrdil i hovorca magistrátu Peter Bubla s tým, že klientka sa nachádza v tomto režime "už len za účelom doliečenia a je ešte pod dohľadom odborného zdravotníckeho personálu a zároveň aj mimo kontaktu s inými klientmi zariadenia".

Oľga Jarošová nám priznala i skutočnosť , že navštívila Taliansko, no podľa nej inkubačná doba uplynula a necíti žiadne problémy. "Áno, ešte minulý mesiac som na jeden deň navštívila Taliansko. V tom období neboli zavádzané žiadne opatrenia. Po návrate som nejavila  a ani v súčasnosti  nejavím žiadne známky ochorenia," vysvetlila nám. Rovnako to vidí i Bubla: "Išlo o súkromnú cestu riaditeľky zariadenia, ktorú absolvovala minulý mesiac, v čase, keď ešte neboli zavádzané žiadne opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom. Pani riaditeľka nemá žiadne zdravotné ťažkosti."


(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie