Chceli by ste byť dobrovoľníkom? Na onkológiu hľadajú nové Vŕby

17.9.2019
0

Zdroj: DS Vŕba, Carolin Tolkemit

Páčil sa vám článok?

Podstúpenie liečby onkologického ochorenia patrí určite medzi najnáročnejšie etapy ľudského života. Človeka, ktorý trávi čas v nemocnici, delia neraz od príbuzných stovky kilometrov. No okrem odbornej lekárskej starostlivosti potrebujú onkologickí pacienti aj ľudské teplo, rozhovor či iba príjemne tráviť čas napríklad pri hre. A práve túto pomocnú ruku im podáva Dobrovoľnícka skupina Vŕba, ktorá v októbri uskutoční nábor nových členov.

Dobrovoľníci z Vŕby pôsobia v Onkologickom ústave sv. Alžbety a v Národnom onkologickom ústave v Bratislave,  pričom za pacientmi prichádzajú priamo na oddelenia. Či vôbec a a ako s nimi bude tráviť čas, rozhoduje pacient. Niektorí sa chcú porozprávať, zaspomínať si na blízkych, iní sa chcú napríklad zabaviť, zahrať si karty či zúčastniť sa na dobrovoľníckych dielňach. „Naším dobrovoľníckym mottom je: Ja ťa budem sprevádzať, ale Ty mi ukáž cestu,“ vysvetľuje Mária Látalová, koordinátorka skupiny. Každý dobrovoľník prichádza na oddelenie raz týždenne vo svoj vymedzený či už doobedný alebo poobedný čas. Mali by ste aj vy o takúto aktivitu záujem?  Vŕba totiž hľadá nových dobrovoľníkov, je možné, že jedným z nich sa stanete i vy.

Konkrétne hľadá ľudí na tieto aktivity:
•  sprevádzanie onkologických pacientov na oddelení (rozhovory, hranie hier) - poobede
•  roznášanie teplých nápojov pacientom čakajúcim v čakárňach na vyšetrenia - doobeda

Nábor (prvá časť - infostretnutie) sa uskutoční  v pondelok 7. októbra 2019 o 17:30 h. v zasadačke Onkologického ústavu sv. Alžbety na Heydukovej 10.

​Na pôsobenie v DS Vŕba však musíte splňať nasledujúce podmienky:

  • vek nad 20 rokov
  • voľný čas na dobrovoľníctvo – max 3 hodiny týždenne, ale na pravidelnej báze
  • v prípade vybratých uchádzačov – účasť na celodennom školení 19.10.- SOBOTA od 8:30- 16:30 h. (školenie sa nedá vynechať alebo absolvovať inokedy)
  • záujemca v minulosti netrpel  onkologickým a iným chronickým ochorením (pri podávaní nápojov neplatí)
  • záujemca ani nikto z jeho blízkych príbuzných a známych netrpí žiadnym vážnym chronickým alebo onkologickým ochorením
  • v priebehu 2-3 rokov nezomrel nikto z blízkych príbuzných a známych záujemcu o dobrovoľníctvo
  • záujemca nepracuje v podobnej pomáhajúcej profesii s klientmi so znevýhodnením (napr. v nemocnici, v sociálnom zariadení a pod.)
  • neodporúča sa študentom v prvých a štátnicujúcich ročníkoch.

Ak máte záujem stať sa ďalšou Vŕbou, mali by ste dať o sebe vedieť v predstihu, aby si vás pridali do databázy uchádzačov a poslali vám bližšie informácie.  dajte nám o sebe vedieť v predstihu. My si Vás pridáme do databázy uchádzačov a pošleme bližšie informácie.
Prihlásiť sa môžete telefonicky na 0948 100 539 alebo mailom na koordinatorka@dsvrba.sk. Ďalšie informácie nájdete na dsvrba.sk.

Aká úžasne obohacujúca  môže byť práca dobrovoľníčky vo Vŕbe, nám prezradila  v rozhovore Lucia Holúbková:

(ms)

Páčil sa vám článok?