Plynofikácia kotolní šetrí prostredie

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na území mestskej časti Staré Mesto bolo do začiatku roku 1997 ešte stále 56 zdrojov tepla pre vykurovanie obytných domov na tuhé palivo (uhlie).

V posledných rokoch urobila mestská časť pokrok v zlepšovaní životného prostredia tým, že sa viaceré veľké uhoľné zdroje tepla prebudovali na plynové kotolne.

V roku 1996 vybudovaním štyroch nových plynových kotolní a jedným prepojením kotolní bolo zrušených spolu 9 kotolní na tuhé palivo. V roku 1997 boli v centre Bratislavy vybudované ďalšie štyri plynové kotolne, pričom bolo zrušených 5 kotolní na tuhé palivo. Najväčšou stavbou v plynofikácii kotolní bola Blumentálska 12, ktorá ročne spálila až 1800 t hnedého uhlia.

V roku 1997 boli projekty plynofikácie financované z emisií komunálnych obligácií hlavného mesta. Časť týchto prostriedkov (30 miliónov korún) bolo rozhodnutím mestského zastupiteľstva Staré Mesto venovaná ako pôžička mestskej časti na plynofikáciu vybraných kotolní vrátane plynofikácie najväčšej znečisťujúcej kotolne na Blumentálskej ulici..

Do budúcnosti počíta mestská časť Staré Mesto s projektom v rámci programu PHARE, ktorý mestská časť podala v snahe úplne rekonštruovať 56 uhoľných zdrojov centralizovaného zásobovania teplom pre približne 7000 bytov v Starom Meste. V prípade, že tento projekt získa podporu v príslušných komisiách Európskej únie a podporného fondu PHARE, bude možné za 3 roky plynofikovať všetky hlavné uhoľné zdroje tepla v Starom Meste.

(ado)

Páčil sa vám článok?