Sociálna starostlivosť o starých i mladých

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dôchodcovia tvoria v Starom Meste 30 percent obyvateľstva. Preto je pochopiteľné, že mestská časť venuje sociálnej starostlivosti o starších občanov značnú pozornosť.

,,Komplexné sociálne a základné zdravotnícke služby poskytujeme obyvateľom Domova dôchodcov na Podjavorinskej ulici, ktorý má kapacitu 70 miest. Jeho prevádzku v plnom rozsahu hradí mestská časť. Ročné náklady vlani predstavovali 9,5 milióna,“ povedala nám vedúca sociálneho oddelenia miestneho úradu Staré Mesto Magdaléna Krugová.

Už tretí rok funguje Senior centrum na Záhrebskej ulici, kde jedna časť slúži ako denné sanatórium a v druhej je zabezpečená klubová činnosť. Ročne stojí Staré Mesto toto zariadenie 1,7 milióna korún. ,,V januári 1993 sme otvorili Ubytovňu sociálnych služieb na Smrečianskej ulici, ktorej kapacita je 20 lôžok. Je určená občanom, ktorí na území Starého Mesta majú trvalý pobyt, ale z rôznych dôvodov sa ocitli v bytovej alebo sociálnej núdzi. Ubytovanie v tomto zariadení je krátkodobé, zvyčajne do chvíle, kým si rodina vyrieši bytový problém“, upresňuje M. Krugová. Ročné náklady na jeho prevádzku predstavujú 273 tisíc korún.

Zo strany dôchodcov je jednou z najžiadanejších služieb spoločné stravovanie. Na tento rok poslanci schváli príspevok vo výške 10 korún na jeden obed. Počas roka 14 stravovacích zariadení navštevuje 800 dôchodcov. Ročné náklady na spoločné stravovanie sú vyše 1 milión korún. Záujem je aj o kluby dôchodcov. V súčasnosti ich je v Starom Meste päť a majú spolu 550 členov. Na ich činnosť prispieva sumou 580 tisíc korún.

V sociálnej starostlivosti mestskej časti majú miesto i mladé rodiny. Mestská časť zabezpečuje prevádzku a plne financuje štvoro detských jaslí s kapacitou 130 miest. Vlani náklady na ich prevádzku predstavovali 6,2 milióna korún.

(mg)

Páčil sa vám článok?