Čo všetko skrýva desivé tajomstvo voodoo?

24.3.2019
voodoo

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Voodoo je nejednoznačné označenie pre skupinu náboženských kultov, ktoré vychádzajú zo spoločných koreňov v západnej Afrike.

Na území štátov Benin a Togo sa dodnes praktikuje prastaré náboženstvo vodoun, spočívajúce v uctievaní predkov a nebeských božstiev. Termínom „vodou“ alebo „vudu“ sa označuje náboženský kult rozšírený na Haiti a v Dominikánske jrepublike.

Ku kultu voodoo sa viaže celý rad zľudovených mýtov a povier (napríklad o prepichovaní bábik), ktoré vznikli predovšetkým na základe pokriveného spodobovania tohoto náboženstva ako akéhosi kultu zla a čiernej mágie v hororových filmoch.

Slovo voodoo tiež označuje kreolské rituály a bylinkové liečiteľstvo v americkom meste New Orleans, z ktorých sa spravidla vytratila pôvodná polyteistická náboženská tradícia.

Rituály

Voodoo nie je len sekta spojená s čiernou mágiou, je to ozajstné náboženstvo s pevne stanoveným poriadkom, ktoré v súčastnosti vyznáva okolo 60 miliónov ľudí. Aj vyznávači voodoo majú svojho najvyššieho boha, ten je však taký mocný a nedosiahnuteľný, že sa pri rituáloch väčšinou obracajú k bohom nižším - loa. Za tajomnými a strašidelnými rituálmi stojí len jedno - nakloniť si zlé aj dobré sily. Účastníci rituálov, ktorí upadajú do tranzu pri zvukoch bubnov a po konzumácii omamných bylín, majú za úlohu nakŕmiť loa a tým získať jeho priazeň, pripravit sa na prijatie Ducha.

Väčšina ľudí, pod vplyvom médií a filmov, pozerá na voodoo ako na zlo. Voodoo bolo odjakživa opradené desivým tajomstvom a tajomné veci človeka odjakživa desia. Ľudia vyznávajúci voodoo nie sú fanatici, ako by si mohla väčšina z nás myslieť. Voodoo berú veľmi vážne aj veľmi inteligentní ľudia.

Najzákladnejšie pravidlá voodoo:
- priaznivci voodoo vyznávajú jedného boha - Bondym
- zanedbávanie duchov môže byť veľmi nebezpečné, oslavovanie duchov rodine pomáha
- kľúčovým aspektom voodoo je liečenie chorých ľudí. Tieto uzdravujúce ceremoniály tvoria asi 60% všetkých voodoo ceremoniálov. Lieči sa pomocou bylín a duchov loa
- kňazmi môžu byť muži (hougan) aj ženy (mambo)
Ich poslaním je uzdravovanie, vyvolávanie a upokojovanie duchov, predpovedanie budúcnosti a výklad snov, čarovanie a ochraňovanie, pripravovanie nápojov a lektvarov na rôzne účely. Za tieto rituály si môžu kňazi nechať zaplatiť, ale nie je to podmienkou.

Druhy voodoo:

Rada -  je voodoo založené na rodinných bohoch, je to relatívne mierumilovné a šťastné voodoo.  

Petro - v niektorých oblastiach nazývané tiež Congo. Je to čierna mágia, voodoo rozhnevaných a odporných duchov. Práve pri tomto voodoo sa organizujú sexuálne ogrie, vytvárajú sa zombi a privoláva sa smrť. Je nutné si ale uvedomiť, že Rada voodoo (pozitívne, mierumilovné) vyznáva asi 95% priaznivcov voodoo. Práve z voodoo Petro pochádzajú všemožné desuplné historky, ale vyznavačov tohoto negatívneho voodoo je pomerne málo. Petro voodoo nie je pravé voodoo.

(vnen)

 

Páčil sa vám článok?