Žiarlivosť je zabijak všetkých vzťahov. Dá sa s ňou bojovať?

19.3.2019
žiarlivosť

Zdroj: shutterstock

Páčil sa vám článok?

Štipka žiarlivosti zrejme patrí ku každej ozajstnej láske, len si nesmieme zamieňať strach o to, aby nás partner neopustil, aby nám láska vydržala, aby sme pre svojho partnera boli vždy tá „naj“ so žiarlivosťou, ktorá je príliš podozrievavá až paranoidná a je zaručeným zabijakom každej lásky. A je jedno, či sme objektom žiarlivosti, alebo žiarlivcom.

Priznávam, som žiarlivá

„Nezdravá žiarlivosť často nemá reálny základ,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková. „Často sú dôvodom naše pochybnosti o sebe, nízke sebavedomie, porovnávanie sa s inými ženami.“

Mnoho žiarlivých žien doslova trpí, keď sa ich partner pozrie na inú, nedajbože o niektorej inej žene povie, že dobre vyzerá. Iste, žiarlivosť podporujú aj muži, ktorí nás porovnávajú s inými, dávajú nám za príklad tie štíhlejšie, úspešnejšie, lepšie gazdinky... „Často sa však porovnávame samé a nevnímame svoje pocity, ktoré nám povedia, či sme pre svojho partnera príťažlivé, či nás má rád,“ vysvetľuje MUDr. Vašková. „Muži totiž zriedka hovoria o tom, že nás milujú a aj tým, ktorí o tom hovoria, sa nedá vždy veriť. Slová sú jedna vec, skutky a naše pocity druhá. A na to by sme sa mali spoľahnúť. Len si ich musíme pripustiť a nesmieme ich prekrúcať, prípadne hneď prehlušiť nejakými svojimi vykonštruovanými predstavami. Myslím si, že práve naše predstavy nám veľmi komplikujú život, najmä, ak sa ani nepribližujú realite.“

Čo teda môže otupiť našu žiarlivosť? „Jednoznačne realita. Myslíte si, že keby sme sa partnerovi nepáčili, že by sa nás s láskou dotýkal, bozkával nás a miloval sa s nami? Skúsme si všímať aj drobné prejavy toho, že sme pre svojho partnera stále príťažlivá a zbadáme, ako nám to zdvihne sebavedomie. Potom už ostatné ženy nebudeme považovať za hrozbu. Žiarlivosť ale niekedy môže byť aj o tom, že sa bojíme svojho zlyhania, že pre nás nie je náš partner ten ´naj´ a že nám celkom reálne hrozí trebárs aj nevera,“ dodáva psychiatrička.

Z čoho teda pramení naša žiarlivosť? Z nereálnych predstáv o vlastnej nedostatočnosti, alebo zo strachu zo zlyhania?  Ak si úprimne odpovieme, žiarlivosť nám môže prestať komplikovať život.

 Žijem so žiarlivcom

Tak, ako sa nám zle žije, keď sa zožierame žiarlivosťou, rovnako zlé je, keď žiarli náš partner. Je pravda, že na rozdiel od nevery sa vernosť nedá dokázať...

„Asi jedinou možnosťou, ako partnerovu žiarlivosť zmierniť, je rozprávať sa s ním. O tom, na čo konkrétne žiarli, čo si predstavuje, keď sa na vás nejaký muž pozrie, prípadne, keď sa s nejakým mužom rozprávate. Či si naozaj myslí, že sa stretávate s inými mužmi za jeho chrbtom. Možno, že keď si všetko skonkrétni a odpovie nahlas, zistí, že jeho žiarlivosť je absurdná.

Účinné môže byť aj apelovať aj na to, či vám už prestal dôverovať. V žiadnom prípade však nie je dobré jeho žiarlivosť znevažovať, prípadne si z nej robiť žarty. Preňho je to totiž veľmi vážne a určite ho jeho vlastná žiarlivosť tiež ničí. Rovnako však neznevažujte ani seba, vyhlásenia typu – kto by už len chcel takú starú ženskú – nepomôžu a vy sa len zbytočne podceníte a stratíte svoju skutočnú ženskú príťažlivosť,“ hovorí MUDr. Vašková.

Niekedy však nepomôže nič. Ak žiarlivec nechce vidieť realitu a jeho žiarlivostné výstupy sa stupňujú, najlepšie je takýto vzťah skončiť.

(vnen)

 

Páčil sa vám článok?