Dajte si pozor, koho poveríte opravou vane!

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Redakcia Staromestských novín dostala list ako reakciu na jednu spotrebiteľskú úvahu v rubrike Zákazník je pán. Nechcem síce nikomu robiť reklamu, ale pre aktuálnosť problému ho uvediem.

Po prvé ma veľmi potešilo, že na Slovensku sa našiel výrobca, ktorý sa k spotrebiteľom správa naozaj ako v Európe, a po druhé sa radujem, že čitatelia získajú dôkaz o tom, že písať do redakcie Staromestských novín/Bratislavských novín nie je zbytočné. A teraz z listu:

„Ako výrobcu smaltovaných vaní ma zaujal článok pani Marty Černej Pravdivosť reklamy si dajte potvrdiť, osobitne z hľadiska problematiky renovácie kúpeľňových vaní. Z článku sme pochopili, že dodávateľ vykonal renováciu kúpeľňovej vane bez demontáže telesa vane nanesením novej povrchovej vrstvy. Táto nová vrstva je len organický povlak a je zavádzajúce nazývať ju nový smalt alebo oprava smaltu. Vyslovujeme technickú pochybnosť o dlhodobej životnosti, presnejšie nemenných úžitkových vlastnostiach renovovaného povrchu vane. Pri technologickom postupe smaltovania je mimoriadne dôležitý proces vypaľovania základnej a krycej vrstvy naneseného práškového smaltu (pri teplote cca 800° C), pri ktorej dochádza k chemickému procesu, tvorbe sklovitej vrstvy smaltu. Pritom cena novej „vane ESTAP“, z plechu hrúbky 2 mm, dĺžky 150-170 cm je 2700 korún. Túto skutočnosť uvádzame ako protiklad problematickej a finančne náročnej renovácie povrchu vane za 2800 korún. Chcem tiež zdôrazniť, že v procese výroby kúpeľňových vaní vo výrobnom závode Fiľakovo nepoužívame žiadne jedovaté látky! Moja dlhodobá skúsenosť má oprávňuje vysloviť názor, že opravy smaltu spôsobom opísaným v citovanom článku, sú vhodné len pre čiastkové mechanické poškodenie smaltu. Vašej čitateľke, ktorá sa dostala do zložitej situácie ako užívateľka kúpeľne, ponúkame bezplatne dodávku novej oceľovej vane ESTAP. Tento krok chápeme, ako „pravdivosť a potvrdenie uvedených nadštandardných užívateľských vlastností kúpeľňových vaní ESTAP“. Sme presvedčení, že vieme na príklade „vane ESTAP“ dokumentovať, že aj „slovenský výrobok“ môže byť kvalitný a konkurencie schopný.“

Čo k celej veci ešte dodať? Výmena vane je naozaj problém - veď súvisí aj s búracími prácami, zničením obkladov i dlažby a špinou v celom byte. Je naozaj na uváženie, či nás vzhľad vane natoľko ruší, aby sme sa pustili do jej výmeny. Ak to napriek všetkému chcete urobiť, dajte si pozor, koho výmenou či opravou poveríte!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?