Nekupujte vo výpredajoch, čo nepotrebujete

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vraví sa, že čísla nepustia. Asi som dávala málo pozor na hodinách matematiky. Inak by sa nemohlo stať, že tých vysokými ústavnými činiteľmi predpokladaných 400 až 700 korún zvýšených nákladov na priemernú rodinu sa na mojom inkase za plyn a elektrinu prejaví okrúhlou sumou 1000 korún.

Podotýkam, je to bez vodného a stočného, do ktorého sa započítavajú aj nebeské zrážky v podobe dažďa, vrátane DPH. No koniec ironizovaniu. Smutným faktom je, že obchod sa poponáhľal zvýšiť ceny všetkých tovarov, kde sa zvyšovala DPH o 4 percentá. Napriek tomu, že ešte neboli účtované zvýšené náklady za energie, do cien ich pre istotu už započítali, a tak sa zvyšovalo o 10, 20 a viac percent. Tých pár korún vari spotrebiteľov nezabije - tvrdil mi jeden z obchodníkov.

Nuž, ako ktorého. Tam, kde sa žije, povedzme, zo 4500 - 5000 korún, zostane často na stravu a všetko ostatné menej ako 2000 korún. Vydelené tridsiatimi je to 66,67 koruny na deň Z takej sumy to už s „pár“ korunami vyzerá inak. Žiť sa však musí, a preto sa národ ešte viac vrhá na rôzne akcie a výpredaje.

Ale pozor! Nerobte láskavosť obchodníkom a nekupujte, čo nepotrebujete. Kúpiť do zásoby bez rozmyslu znamená, že sa časť tovaru znehodnotí, alebo vyslovene pokazí. V prípade, že tomu chcete zabrániť, núti to k zvýšenému konzumu, a to je tiež zbytočné, ba až škodlivé. Preto si pred kúpu rozmyslite, koľko čoho potrebujete. Ak chcete päť jabĺk, nedajte sa nahovoriť na kilečko! Pri zníženej cene mliečnych výrobkov zase zvážte, či a koľko ich stihnete spotrebovať do uplynutia lehoty spotreby. Ak sa v minulosti dalo napríklad skysnuté mlieko v pohode vypiť, dnešné mlieka kysnú tak, že ich ani psy nechcú!

Ani chlieb už nie je bez rizika. Stane sa, že predovšetkým krájaný chlieb nevydrží ani čas minimálnej spotreby a objaví sa na ňom v strede bochníka pekne chlpatá plieseň. Summa summárum: sú to vaše peniaze, ktoré vo forme pokazených potravín, zeleniny či ovocia vyhodíte! Ak sme pri ovocí, potom jeho cena stúpla vari najvýraznejšie. Prečo, to netuším.

Varujem však pred nakupovaním pod šírym nebom. Ak v noci klesá teplota na mínus 15, žiadne plechové búdy a stoly nezabránia zmrznutiu ovocia, zeleniny či zemiakov. Takýto predaj je síce zakázaný, ale čo už na Slovensku nie je inak. Zrada je v tom, že zamrznuté ovocie a zelenina sa vzhľadovo nemusí zmeniť. Na potvoru však doma do dvoch dní chytí skazu. Nemyslíte, že tie mrazivé obdobia je lepšie prečkať so zamrazenou zeleninou či kompótom z obchodu, i keď sa zdá, že je o niečo drahšie?

A ešte jedno upozornenie. Kontrolujte doklad o zaplatení ešte v obchode. Mám veľa sťažností na veľkopredajne. Napríklad za jablká v cene 22 korún zaúčtovali pri pokladni 33,90. V inej zase účtovali pol kila citrónov za 12,90 pre istotu dvakrát. Nezabudnite si teda doma okuliare a noste si hoci aj kalkulačku. Ide o vaše peniaze!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?