Vlastníci bytov musia postupovať spoločne

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Stalo sa nepísaným zákonom, že nás občanov Slovenska považujú za ľudí s nízkym právnym vedomím. Podľa stúpajúceho trendu otázok typu: ako mám podať sťažnosť na úrad, ako postupovať v prípade podania na súd, kedy môžem ohlásiť podozrenie na trestný čin a kde - ja osobne tento dojem nemám.

Či už pod vplyvom českého spievajúceho právnika alebo seriálu Slovácko sa súdi, očividne výrazne stúpa chuť riešiť problémy súdnou cestou. Bolo by to v poriadku, ak by sa súduchtivý občan domáhal preukázanej ujmy. Vyjadrujem sa nezrozumiteľne? Pokúsim sa poľudštiť túto problematiku.

Najviac spotrebiteľov hnevá problematika v súvislosti s bývaním. Nepáči sa im výška poplatkov za správu bytov či domov. Platby za vodu, teplo, či opravy vykonané v dome jednotliví užívatelia spochybňujú. Vznikajú spory. Väčšina sporov by bola pomerne ľahko riešiteľná za predpokladu, že by sa komunikácia užívateľov bytov dostala na úroveň napr. Rakúska. Tam sa nájomníci dohodnú a vlastník domu nemá šancu. Nuž ale my sme vlastníkmi, a preto má každý vlastnú pravdu. Sused sa so susedom nedohodne, často sa o to ani nepokúsi.

Predovšetkým starší obyvatelia - dôchodcovia - sa domnievajú, že ich okrádajú a hľadajú pomoc na nesprávnom mieste. Správne miesto na riešenie problémov spojených s bývaním je totiž dom - teda spoločenstvo vlastníkov. Je pravda, že ak je v spoločnom vchode aj 60 bytov, nie je jednoduché uskutočniť schôdzu všetkých vlastníkov. Napríklad aj preto, lebo sa nemajú kde zísť, kde si sadnúť, aby sa v pokoji mohli poradiť čo a ako. Pravidlá demokracie sú také, že rozhoduje väčšina.

Ak správca domu väčšine obyvateľov vyhovuje, máte jednoducho smolu. Ak si myslíte, že sa peniaze z fondu opráv akosi vytrácajú a neviete ostatných spolubývajúcich o tom presvedčiť, nemá zmysel sa domáhať súdu. Mohlo by sa totiž stať, že nakoniec ešte vy budete obžalovaní za ohováranie a budete musieť zaplatiť súdne trovy. Jednoducho povedané: bez osobnej angažovanosti sa v dome, kde bývate, zázraky konať nebudú. Voľakedy cigánky preklínali na dedine slovami: Nech Ti pán Boh dá zlého suseda. A naozaj asi niet nič horšie ako susedské sváry a naschvály.

Čo sa teda dá robiť? Musí sa nájsť aspoň jeden ochotný odvážlivec, ktorý sformuluje problém písomne. Môže potom buď obísť všetkých obyvateľov a získať ich súhlas, alebo sa pokúsiť vyvesiť písmo pri vchode a dúfať, že sa každý podpíše. Samozrejme bude ešte potrebné takto spracovaný problém doručiť - najlepšie doporučeným listom - príslušnej organizácii. Či už to bude správcovská spoločnosť, štátna energetická inšpekcia alebo niekto iný. Neposielajte však originál! Ak by totiž naozaj došlo na súd, budete ho potrebovať. Súčasná technika umožňuje takmer všade za lacný peniaz urobiť kópie. Najlepšie by však bolo, ak by sa v dome našiel skúsený, erudovaný a ochotný majiteľ bytu, ktorý by za poplatok prevzal na seba funkciu správcu!

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?