Na začiatku každého obchodu je zmluva

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Stále častejšie sa na nás obracajú občania s problémami v súvislosti s poskytovaním služieb.

Napríklad si dáte ušiť oblek na vopred oznámený termín svadby či promócie. Vyberiete si u zhotoviteľa látku, zaplatíte preddavok a s potvrdenkou vo vrecku odchádzate s presvedčením, že je všetko v poriadku. V čase, ktorý máte uvedený na potvrdenke, si idete oblek vyzdvihnúť a zistíte, že nie je hotový.

Alebo sa dohodnete s firmou, ktorú ste si vybrali hoci aj zo Zlatých stránok, že vám prestavia kúpeľňu za cenu, s ktorou súhlasíte. Podľa dohovoru bude prestavba hotová o tri týždne. Ibaže ešte ani po šiestich týždňoch nemáte kúpeľňu hotovú. Možno potrebujete dať opraviť fotoaparát, ktorý ste si požičali od priateľov a musíte ho do Vianoc vrátiť. Súhlasíte preto aj so zvýšenou cenou za expres službu, napriek tomu sa zhotoviteľ iba vyhovára napríklad na nedostatok súčiastky, pre ktorú nemôže dodržať termín.

Aj keď sú tieto príklady veľmi odlišné, majú spoločného menovateľa. Na začiatku je zmluva. Ten papierik, ktorý máte v peňaženke, totiž nie je iba potvrdenkou o zaplatení zálohy. Je to vstupný doklad o zmluve o dielo, ktorú uzatvárate podľa Občianskeho zákonníka. Že to neviete a o Občianskom zákonníku ste iba ak počuli? Vaša chyba! Zákon neznalosť zákona nepovažuje za ospravedlnenie. To je dôvod, prečo sa naň zameriam možno aj v niekoľkých príspevkoch.

Dnes si pozrieme všeobecné ustanovenia vzťahujúce sa na zmluvy o dielo. Zmluvou o dielo sa zaväzuje ten, komu bolo dielo zadané, že ho za dojednanú cenu vykoná na svoje nebezpečenstvo. Ak nedôjde k zhotoveniu na počkanie (čo je asi vo väčšine prípadov), je zhotoviteľ povinný vydať písomné potvrdenie o prevzatí objednávky. Potvrdenie musí obsahovať označenie predmetu diela (čiže popis, podľa ktorého sa dá poznať) a ďalej jeho rozsah (čo sa má urobiť), akosť, cenu za vykonanie diela a čas jeho zhotovenia.

Tieto skutočnosti by mal každý podnikateľ ovládať, ale veľmi často sa na niektoré drobnosti zabudne, samozrejme, čisto náhodou: veď ústne vám povedal, kedy to bude hotové alebo za koľko! Ak cenu nemožno pri uzavretí zmluvy dojednať pevnou sumou, musí sa určiť aspoň odhadom. Je to pre vás dôležité, pretože pri podstatnom prekročení ceny vás musí zhotoviteľ bez meškania písomne upozorniť na novú cenu, inak nemá právo na zaplatenie rozdielu v cene. Je jasné, že si nedáte napr. opraviť hodinky za cenu, za ktorú dostanete nové.

No pozor! Aj vy máte voči zhotoviteľovi povinnosti. Bez zbytočného odkladu musíte odstúpiť od zmluvy, po slovensky povedané - ísť si vec zobrať z opravy alebo písomne oznámiť, že rušíte zmluvu. Zhotoviteľ má v tom prípade nárok na úhradu nákladov, ktoré mu do toho času vznikli. Dajte si preto pozor na čas! Ťažko niekoho presvedčíte, že ste nemohli zrušiť zmluvu, lebo ste sa napr. z Dúbravky nedostali do Ružinova ani za desať dní - veď minimálne ste mohli napísať list a požiadať suseda, aby ho podal! K tejto problematike sa ešte vrátime, aby ste vedeli, kedy je právo na vašej strane.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?