Hygienici chcú povoliť zvieratám vstup do reštaurácií

15.1.2019
0
Pes

Zdroj: TASR - František Iván

Páčil sa vám článok?

„S tým psom do reštaurácie nemôžete“. I keď v mnohých bratislavských podnikoch túto vetu už nepočujete, stále je dosť takých, ktoré vás s vaším domácim miláčikom nepustia. Onedlho sa to však môže zmeniť.

Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) totiž už niekoľko týždňov pracujú na príprave zmeny zákona, ktorým by umožnili zákazníkom vstup napríklad do kaviarní, alebo letných terás s domácim zvieraťom, napríklad so psom. Reagujú tak aj na diskusiu, ktorú spustilo vyhlásenie výsledkov ankety Byrokratický nezmysel roka 2018.

Už v najbližších dňoch sa preto chystajú stretnúť so zástupcami Združenia mladých podnikateľov Slovenska a tiež s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska.

„Je potrebné reflektovať na diskusiu, ktorá v súvislosti so spomínaným obmedzením vznikla v podnikateľskom prostredí i vo verejnosti," povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Ako dodal, už pred časom jeho úrad vyšiel v ústrety verejnosti a vyriešil podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách novelizáciou vyhlášky.

​Aby mohli zákazníci vstúpiť do reštaurácie či kaviarne s domácim zvieraťom, bude potrebné zmeniť zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. „Z nášho pohľadu je prvoradá ochrana verejného zdravia a zachovanie hygienického štandardu prevádzky. Bude na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či napríklad do kaviarní alebo na letné terasy, budú mať zákazníci so zvieraťom vstup povolený. Zákazník sa rozhodne, či takúto prevádzku navštívi" uviedol Ján Mikas.

(lv)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie