Zomrel vám domáci miláčik? V Bratislave môžete mať problém

10.1.2019
0
Mŕtvy pes

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Služba, ktorú využívajú bratislavskí majitelia psov či mačiek po úmrtí ich zvieracieho spoločníka, obmedzila čas svojej prevádzky. Kým donedávna ste mohli odovzdať uhynuté zvieratko 24-hodín denne, dnes už je to možné iba cez pracoovné dni a to do pol štvrtej popoludní. Zisťovali sme, prečo je to tak a aké máte iné možnosti.

Uhynuté zvieratá môžu ich majitelia naďalej odovzdávať za poplatok na pracovisku Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave na Botanickej ulici 15. Ešte pred pár mesiacmi to fungovalo tak, že ste aj uprostred noci zazvonili pri bráne a svojho uhynutého miláčika odovzdali pracovníkovi strážnej služby. Dnes, ak vám napríklad umrie v piatok popoludní pes hmotnosti  70 kg, máte celkom slušný problém. Budete ho až do pondelka skladovať na balkóne? Za takýto čas pri vyšších teplotách rýchlo nastupujú rozkladné procesy a telo zvieraťa sa môže dokonca nafúknuť. Prečo teda táto služba už nefunguje nonstop a čo sa vlastne stalo? Vysvetlila nám to riaditeľka spomínaného ústavu Alexandra Šlezárová.

"Ústav nie je zo zákona povinnou osobou, ktorá musí zabezpečovať tieto služby pre verejnosť," uviedla Alexandra Šlezárová s tým, že vzniknutá situácia ich mrzí. No vysvetlila, ako tento, pre ľudí dosť nepríjemný stav, nastal. "Pre výkon tejto služby sme uzatvorili dohodu o vykonaní práce s pracovníkmi strážnej služby, vždy na príslušný rok, čím sme zabezpečili jej v podstate 24-hodinový chod po celý rok. Tento mechanizmus fungoval niekoľko rokov a bol všestranne výhodný, aj pre zákazníkov, aj pre nás. V roku 2018 prišlo však zo strany pracovníkov strážnej služby k neočakávanej zmene a požiadali o ukončenie dohody už k 1. októbru 2018, čo nás nemilo prekvapilo, pretože sme si uvedomili dosah na zákazníkov, ktorí tieto služby využívali. Taktiež musíme podotknúť, že za požiadavkou o ukončenie dohody neboli finančné prostriedky. Pracovníci strážnej služby nie sú našimi kmeňovými zamestnancami, takže nemáme na nich priamy dosah a nemôžeme im prikázať, aby v rámci svojej činnosti vykonávali pre nás aj preberanie uhynutých zvierat," vysvetlila Šlezárová.

"Z uvedeného dôvodu sme museli zmeniť časové ohraničenie tejto služby a to len počas pracovnej doby, pretože ústav nedisponuje dostatočným množstvom personálu a ani finančných prostriedkov na to, aby mohol zabezpečiť 24 hodinový servis pre takúto službu. Pri 24-hodinovom servise musíte vziať do úvahy, že ide častokrát o prácu s bremenami nad 15 kg, takže ju môžu vykonávať len muži, ďalej ide o prácu s uhynutými zvieratami a vlastníkmi týchto zvierat, čo je potrebné aj eticky zvládnuť, pretože majitelia zvierat k nim majú citový vzťah," dodala s tým, že VPÚ má záujem tento problém riešiť a nastaviť systém preberania uhynutých zvierat tak, aby bol nielen dostatočne ústretový pre verejnosť, ale aj tak, aby ho ústav zvládol v rámci vlastných pracovných síl a finančných prostriedkov.

Čo môžete teda urobiť?

Čo teda môžete urobiť, ak vám umrie pes či mačka? Najjednoduchšie je odviezť telo na Botanickú 15, musíte to však stihnúť medzi 7:30  a 15:30 h počas pracovného dňa. Poplatok závisí od hmotnosti zvieraťa, do váhy 1 kg platíte napríklad 3 eurá, do 10 kg už 7 eur a napríklad za zviera nad 50 kg je to až 36 eur. Cenník nájdete TU. Rátajte však s tým, že ak si to rozmyslíte a rozhodnete sa svojho miláčika spopolniť či pochovať, už sa k jeho telu pravdepodobne spätne nedostanete. Ešte treba dodať, že pracovisko na Botanickej nemá v kompetencii likvidáciu nájdených uhynutých zvierat, teda vtákov, túlavých mačiek a podobne, kvôli čomu ich ľudia neraz kontaktujú. 

Zrejme jedna z prvých vecí, ktorá vám napadne, je kontaktovať Slobodu zvierat. Ako nás však informovala jej predsedníčka Pavla Dugovičová, aktuálne nemajú kapacity na preberanie uhynutých zvierat od súkromných osôb.

Ďalším riešením je osloviť priamo firmu Asanácia zo Žiliny. Práve tejto firme platí za odvoz a likvidáciu "kafilerického odpadu" aj VPÚ. Vo firme nám vysvetlili, že po zviera si prídu aj k vám domov (ak je cesta prístupná nákladnému autu), paušálny poplatok za ostatky do hmotnosti 100 kg je 50 eur v hotovosti. Problémom však je, že do Bratislavy chodia vždy vo štvrtok. Teda prídu po dohode i k vám, ale v tento konkrétny deň.

Ešte existuje jedna možnosť, ktorú môžete využiť 24 hodín denne a sedem dní v týždni, no je najdrahšia. A to je kontaktovať krematórium Pet Heaven v Jabloňovom. Pripravte sa však na vyššie ceny, za kremáciu zvieratka do 5 kg zaplatíte 58 eur plus prípadné ďalšie poplatky za urnu a podobne. Pri veľmi veľkom psíkovi rátajte so sumou aj 200 eur. "Prebratie i odvoz zabezpečujeme sedem dní v týždni počas dňa po dohode so zákazníkom, pričom volať môžete hocikedy," prezradili nám v krematóriu. Po zvieratko si prídu aj k vám domov, za odvoz zo západu Bratislavy rátajte cca so sumou 30 eur.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie