Menopauza: Ako sa s ňou "popasujete" čo najlepšie?

15.1.2019
Žena s menopauzou

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Mnohé ženy majú kdesi v podvedomí zafixované, že menopauza je niečo strašné, že ak to nie je koniec života, tak rozhodne koniec niečoho pekného. Viete, že to môže dokonca prerásť až do depresií?

Pamätám si, že aj moja mama toto obdobie zle znášala a keď ním prešla, tak akoby zostarla. No, menopauza nemusí byť za každú cenu strašiakom. Dá sa ju ale vôbec prežiť v pohode? O tom sme sa rozprávali s life koučkou Soňou Fakovou.

Mne veľmi pomohlo, keď som si uvedomila, že obdobie menopauzy je len obdobím prechodu z jednej životnej etapy do druhej, z jednej kvality života do druhej. Preto sa mu vlastne aj hovorí prechod. Nejaký podobný sme zažívali v puberte. Pamätáte sa? Ani vtedy nám nebolo ktovieako. Akurát sme sa na dospelosť tešili, kým na starobu sa väčšinou netešíme. Možno aj preto, že výhody dospelosti sme si uvedomovali, kým výhody rokov po „prechode“ sme akoby nechceli vidieť.

Aké výhody teda prináša?

Práve obdobie po menopauze dáva nám, ženám, také možnosti, aké sme dovtedy vlastne nemali. Nemusíme sa toľko starať o rodinu, máme rozhodne viac času na seba, netlačia nás existenčné problémy, nepociťujeme ani spoločenský tlak na to, ako máme vyzerať. Nie je to teda úžasné obdobie?! Môžeme si dovoliť byť spokojné s tým, ako vyzeráme, lebo už nikto od nás neočakáva, že budeme modelkovsky chudé. Ale je to aj čas, kedy sa oveľa slobodnejšie, než kedykoľvek predtým, môžeme rozhodnúť, čo chceme robiť, kam sa chceme posunúť, čo všetko ešte chceme dokázať. Hmotné zázemie máme vybudované, tak sa nemusíme limitovať len zarábaním peňazí, naopak, môžeme si dovoliť robiť to, čo nás naozaj baví a napĺňa. Je to jednoducho čas, kedy si môžeme začať svoj život vychutnávať.

Ďalším strašiakom je, že prestaneme byť príťažlivé...

Mnohé z nás v tomto období majú strach, že sa prestanem partnerovi páčiť. Treba sa ho na to rovno spýtať, zrejme budeme jeho odpoveďou veľmi prekvapená. Ženou sme totiž neprestali byť ani po menopauze! Práve toto obdobie nám umožňuje, aby sme sa viac zaoberali samé sebou, aby sme sa viac zaoberali vzťahmi so svojím partnerom, deťmi, rodičmi, posunuli ich na inú úroveň. Je to čas, kedy sa môžeme viac venovať svojmu telu, pozorovať a prijímať zmeny, ktoré v ňom nastávajú.

Ale asi nikto rád nestarne, nie?

Menopuza znamená prirodzenú zmenu organizmu a nemyslím si, že je nutné toto obdobie vnímať ako nejakú chorobu. Veľakrát naša psychika, hlavne postoj k starnutiu, zohráva pri priebehu menopauzy veľkú úlohu. Samy určite poznáte, keď niečo desivé očakávate už dopredu, stávate sa ostražitejšie, napäté, plné obáv, čo nášmu zdraviu určite neprospieva. Myslím si, že pojem menopauza je už v každej mladej žene podvedome označený ako niečo negatívne. Totiž aj samotné starnutie sa v našej spoločnosti nevníma ako niečo pozitívne, skôr sa toho všetci desíme. Menopauza je vlastne dôkazom, že mladosť je nenávratne preč a my už mladšie nebudeme. Ale prečo taký strach zo starnutia? Jasné, mladšie už nebudeme, ale predsa každé obdobie v živote má svoje čaro a v každom životnom období je čas na niečo iné.

(sv)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie