ROZHOVOR: Mýty a fakty o výživových doplnkoch: "Zdravý človek ich vôbec nepotrebuje".

9.11.2018
Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Je užívanie doplnkov nevyhnutné alebo je to len marketing farmaceutických spoločností? Pozhovárali sme sa s PharmDr. Ondrejom Sukeľom, prezidentom Slovenskej lekárnickej komory.

Na úvod, vysvetlíte nám rozdiel medzi liekom a výživovým doplnkom?

Liek je liečivo (teda látka buď prírodného pôvodu, alebo synteticky pripravená) upravené do liekovej formy (tableta, injekcia, gél, náplasť), ktorá umožňuje jeho podanie ľudskému alebo zvieraciemu organizmu. Podlieha registrácii liekovou agentúrou, ktorej musí dokladovať účinnosť a bezpečnosť. Výživový doplnok je potravina, ktorá podlieha iba ohlasovacej povinnosti úradu verejného zdravotníctva a nemá preukázaný účinok.

Mal by podľa vás zdravý človek užívať doplnky výživy?

Nie je to potrebné.

Je vhodné užívať výživové doplnky v rámci prevencie? Napríklad vitamín C v čase zvýšeného výskytu chrípkových ochorení na podporu imunity?

Vitamín C sa nachádza aj v registrovaných liekoch s určenými indikáciami. Jeho dopĺňanie formou výživových doplnkov má význam v prípade náročnej regenerácie napríklad po operačných výkonoch, avšak dávky nad 200 mg sú zbytočné.

Akých živín máme v tele vo všeobecnosti nedostatok a odporúčate ich dopĺňať vo forme vitamínov?

Zdravý človek s vyváženou stravou nemá nedostatok žiadnych živín.

Mali by určité skupiny ľudí, napríklad vegáni, tehotné ženy užívať výživové doplnky? Pri tehotných ženách sa odporúča kyselina listová.

Prísni vegáni či vegetariáni môžu mať nedostatok niektorých zložiek potravy – železo, niektoré bielkoviny.

 Je možné každý vitamín nahradiť v strave?

Áno.

Dá sa nimi vyriešiť nejaký zdravotný problém? Napríklad prípravky proti vypadávaniu vlasov? Prípadne je možné nimi odstrániť nespavosť, posilniť pamäť či zdravé srdce?

Nie. V prípade vypadávania vlasov je vhodné diagnostikovať príčinu. Pokiaľ príčina vychádza z nedostatku niektorých látok, je vhodné tieto látky dopĺňať. Kožní lekári napríklad predpisujú metionín, železo, vitamíny skupiny B.

Môže nadmerné užívanie vitamínov-výživových doplnkov poškodiť zdravie? Dá sa nimi predávkovať?  Je pravda, že vysoké dávky vitamínu C môžu prispieť k tvorbe obličkových kameňov?

Dá sa predávkovať vitamínmi rozpustnými v tukoch (A a D). Vitamín C môže byť pre obličky rizikový v prípade nedostatku príjmu tekutín.

A čo interakcie navzájom? Môžu sa kombinovať rôzne druhy výživových doplnkov?

Môžu. Treba však vnímať, či nejde o totožné zloženie.

Dnes je hitom vyhľadávať si informácie na internete, platí to aj o doplnkoch výživy?  Aké doplnky momentálne zažívajú „boom“? Nakupujú ich ľudia cez internetové lekárne?

Výživové doplnky a lieky vydávané bez lekárskeho predpisu sú jediným sortimentom internetových lekární. Áno, nakupujú sa aj touto cestou.

Veľa žien užíva kolagény, kyselinu hyalurónovú rôzneho typu na vnútorne užitie vo forme rozpustného prášku, gélu pre omladenie, pružnosť pleti. Pomáha to?

Určite to pomáha hospodárskemu výsledku ich výrobcov:)

(nc)

 

Páčil sa vám článok?