Spomienka na Deža: Deti spoznajú slávneho umelca aj cez legendárny muzikál Neberte nám princeznú

26.9.2018
0
Deti v Dúbravke

Zdroj: MÚ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Počas  týždňa, ktorý Dúbravka venuje umelcovi, hudobníkovi, dramaturgovi a Dúbravčanovi Dežovi Ursinymu organizuje mestská časť aj premietanie muzikálu Neberte nám princeznú. Vo štvrtok 27. októbra si slovenský muzikál z roku 1981 pozrú žiaci základných škôl. 

„Premietanie v Dome kultúry Dúbravka je určené žiakom 8. a 9. ročníka v rámci výučby o umelcovi ,“ približuje Ľubica Szilasiová zo Školského úradu.  Projekcia sa začne o pol desiatej. Hlavné úlohy v muzikáli stvárnili Marika Gombitová, Miroslav Žbirka a Marie Rottrová. Hudbu k filmu napísal Dežo Ursiny, texty zložil Ján Štrasser a film režíroval Martin Hoffmeister.

V utorok  si pripomenula Dúbravka Deža Ursinyho netradičnou akciou Búdky pre Deža. Podujatie plné nadšenia, informácií o hudobníkovi a aj vedomostí z oblasti z ornitológie, radosti z bubliniek organizovali  Dúbravské noviny spolu s Domovom sociálnych služieb prof. Karola Matulaya na Lipského ulici.Písali sme o tom TU.

Zdroj: youtube

​Na Dežov odkaz má upozorniť pamätník a aj podujatie s názvom Spomienka na Deža, ktoré bude jeho odhalenie sprevádzať. „Naplánované je na sobotu 29. septembra, v posledných víkend nedožitej Dežovej 70-tky,“ približuje podujatie Dúbravčan a jeden z iniciátorov projektu Juraj Štekláč.

Celé podujatie venované Dežovi Ursinymu sa začne o 16.00 h v parku na Fedákovej, pamätník sa má odhaliť o 18.30 h v sprievode umelcov,  autorky diela, priateľov a fanúšikovej Dežovej hudby.

Na pódiu sa počas podujatia vystriedajú skupiny Kam z konopí,  Definitívum, príde aj charizmatická Szidi Tobias so skupinou, spoločne zahrajú Oskar Rózsa, Marián Slávka, Vladislav Slnko Šarišský,  Jakub Ursiny & Teatro fatal a na záver Henry Tóth s formáciou.  Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku, predaj kníh a  albumov.

Na celé podujatie je vstup voľný. Vytvorenie pamätníka a Spomienku na Deža podporila mestská časť Bratislava-Dúbravka, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, akcia totiž patrí k dozvukom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.

(ts, ms)

 

Páčil sa vám článok?