VIDEO: Landererov park v Starom Meste oddnes slúži verejnosti

8.9.2018
0
Landererov park - otvorenie

Zdroj: FB Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Landererov park v bratislavskom Starom Meste, ktorý vybudovali na Šafárikovom námestí, oddnes slúži verejnosti. Pozrite si, ako vyzeral prvý deň počas jeho slávnostného otvorenia.

"Tento park bude taký, ako sa oň budeme všetci spoločne starať. Ja to park, ktorý patrí všetkým Staromešťanom, Bratislavčanom a ak sa budeme správať k nemu a k sebe vzájomne slušne, tak nám v tejto podobe vydrží veľmi dlho," povedal pri otvorení parku starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Nový mestský otvorený, zelený a bezbariérový park vznikol na ploche niekoľko tisíc štvorcových metrov. Množstvo zelene, drevín a trávnatých plôch sa oproti pôvodnému stavu niekoľkonásobne zvýšilo, zmizol asfalt. Pribudli tiež plochy s lúčnou zmesou, zvyšok tvoria klasické trávnaté plochy. Oproti minulosti je nainštalovaná aj závlaha, čo bude pre samosprávu znamenať zvýšenie prevádzkových nákladov, ako na polievanie, tak kosenie.

Pribudli tiež nové lampy, lavičky, smetné koše a chodníky. Vybudované je detské ihrisko či zrekonštruovaná a nasvietená fontána. Časom by mal v centrálnej časti pribudnúť aj pavilón, mestská časť čaká na vydanie stavebného povolenia. Práce sú predbežne naplánované na jar budúceho roka.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016, predchádzala tomu participácia s obyvateľmi. Pod novú podobu parku sa podpísal nemecký architekt so slovenským pôvodom Hans-Michael Földeak, ktorý pôsobí v Paríži. Projekt sa niekoľkokrát modifikoval, aby bol prijateľný a aj finančne a prevádzkovo únosný.

Landererov park je pomenovaný po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác a na počesť prvého kníhtlačiara v Bratislave Jána Michala Landerera.

(ms)

Páčil sa vám článok?