ZOO má dôvod na oslavu, na svet prišlo zubrie mláďa

24.8.2018
0
Mláďa zubra európskeho

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

V ZOO Bratislava sa vo štvrtok (23. augusta) narodilo mláďa zubra európskeho (na fotografii pár hodín po narodení), ktorý patrí v živočíšnej ríši medzi skutočných obrov.

"Matkou je samica Princezná narodená v Bratislave v roku  2005 a otcom rovnako starý samec Cvajan, narodený v Chomutove. V týchto dňoch mláďa, matka ale aj celé stádo potrebujú pokoj, aby si na novú situáciu a člena stáda zvykli," informovala nás Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO.

Ako ďalej vysvetlila, prvé zubrie mláďa (samička) a tu narodilo v roku 2001. Do súčasnej doby to už bolo 20 mláďat, pričom väčšina z nich boli samice (15). Momentálne v bratislavskej zoologickej záhrade chovajú šesťčlennú skupinu zloženú zo samca Cvajana, dospelej samice Princeznej a mláďat (dvojročné samičky Pola a Priska a ročná samička Price-Princess).

Zubor európsky je najväčší suchozemský cicavec (samec dosahuje hmotnosť až jednej tony) a voľne žijúci prežúvavec Európy, patrí ku párnokopytníkom z čeľade turovitých. Pred niekoľkými storočiami bol na našom území rozšíreným živočíchom. Začiatkom 20. storočia vo voľnej prírode vyhynul. Dôvodom bolo intenzívne odlesňovanie a neregulovaný lov. Z posledných 54 kusov zubrov chovaných v zajatí sa podarilo udržať celú dnešnú populáciu zubra európskeho. V súčasnosti bol však zubor do voľnej prírody úspešne navrátený vďaka reštitučným programom vo východnej Európe. Prvý takýto program bol uskutočnený v roku 1952 v Poľsku. Aj ZOO Bratislava sa pridala k návratu zubrov do prírody. V roku 2004 bola samica Púpava prevezená do NP Poloniny v rámci celoeurópskeho projektu obnovy voľne žijúcej populácie. Udržanie populácie zubra a jeho návrat do voľnej prírody je podľa niektorých vedcov najvýznamnejším európskym úspechom ochrany kriticky ohrozených živočíchov.

Mláďa už na nožičkách:

Zdroj: ZOO Bratislava

 (ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie