Grassalkovichovu záhradu otvoria v decembri

26.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Práce na obnove Grassalkovichovej záhrady v týchto dňoch finišujú. Dokončuje sa obnova fontány uprostred parku, parkové komunikácie a výsadba trávnatého povrchu. Celkový vzhľad záhrady vo francúzskom štýle by mal po dokončení rekonštrukcie zodpovedať jej podobe z roku 1876.

S rekonštrukciou záhrady, ktorá bude rozdelená na dve časti, na tzv. prezidentskú a verejnú, sa začalo v novembri minulého roku. Ako prvá sa začala obnovovať prezidentská časť, po získaní ďalších finančných prostriedkov sa tento rok začalo aj s úpravou verejnej časti záhrady. Obe časti záhrady bude od seba oddeľovať plot.

Ako nám povedal Andrej Kmec z Kancelárie prezidenta SR, prezidentská časť záhrady je prakticky dokončená, v druhej, verejnej, časti sa robí výsadba trávnika. Záhradnícke práce však brzdí daždivé počasie. V záhrade pribudli nové lipové aleje. Stará výsadba pozostávajúca s gaštanov a ihličnatých stromov sa bude riešiť neskôr.

Ako ukázali dendrologické prieskumy, pôvodné dreviny sú z väčšej časti choré a postupne ich bude treba nahradiť novými. S výmenou sa však musí počkať, kým nové stromy trochu nevyrastú, pretože by záhrada po odstránení starých stromov zostala takmer holá. V parku zostala zachovaná aj pôvodná fontána, ktorá tiež prešla rekonštrukciou.

Kompletná obnova Grassalkovichovej záhrady by mala byť podľa A. Kmeca z prezidentskej kancelárie ukončená do konca novembra tak, aby od decembra mohla začať slúžiť verejnosti a v dohľadnej dobe aj novému slovenskému prezidentovi.

(mil)

Páčil sa vám článok?