Raketu v Dúbravke čaká veľké čistenie, môžete sa pridať a porozprávať s autorom

1.8.2018
0
Raketa v Dúbravke

Zdroj: MÚ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Dúbravka pokračuje v obnove a revitalizácii  sochárskych diel vo verejnom priestore aj čistením sochy Pozdrav z vesmíru. Do akcie sa môžete zapojiť, účasť prisľúbil aj autor diela.

Raketa, čiže sochárske dielo s názvom Pozdrav z vesmíru od slovenského umelca Dušana Králika, je na sídlisku v Dúbravke od roku 1982. 

Rokmi sa však na nej objavovali nápisy, writerské odkazy, tagy. Mestská časť preto vo štvrtok 2. augusta organizuje veľké čistenie diela. Časť nápisov a nečistôt sa podarilo odstrániť vysokotlakovým čističom s teplou vodou. Na zvyšok je potrebná ľudská sila a aj chémia počas brigády. Čistenie rakety sa začne 2. augusta o 17.00 h, stretnutie je pri diele Dušana Králika na Homolovej ulici pod obchodom Jednota. Vítaní sú všetci.

Mestská časť zabezpečí pomôcky, vodu pre brigádnikov, na podujatie organizátori pozvali aj autora diela Dušana Králika, ktorý účasť prisľúbil .  Kto príde, možno tak zistí, ako to s tou raketou v 80. rokoch naozaj bolo. Podľa autora symbolom je aj celkový trojuholníkový tvar „rakety“ inšpirovaný božím okom v kostole sv. Trojice v Bratislave.

Počas leta prebehlo v Dúbravke reštaurovanie diela s názvom Detská preliezka od akademického sochára Jána Šicka pri Zdravotnom stredisku Mikuláša Schneidera Trnavského. Dielo z betónu a keramiky bolo poškodené, na reštaurovanie získala Dúbravka dotáciu z Bratislavského samosprávneho kraja.

Obnovy sa dočkal počas posledných mesiacov aj Farebný kvet na námestíčku pri Obchodnom dome Saratov, ktorý postupne vädol, praskal, menil farbu. Ide o dielo Ľudmily Cvengrošovej z keramiky, ktoré je celoplošne glazované. Vytvorené bolo v roku 1983 a časom sa rozpraskávali jeho keramické segmenty. Skladá sa z troch častí a má betónové jadro.

„Dielo sa nám podarilo obnoviť aj vďaka spolupráci so Slovenskou sporiteľnou, ktorá má pobočku hneď v susedstve,“ hovorí o spolupráci pri obnove diel starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Minulý rok už rozkvitli Družičky, sochy dievčat s oficiálnym názvom Kvetinová spomienka, neďaleko Domu služieb či sochy Panny Márie, ktorá sa vrátila späť do Tavarikovej osady. Dúbravka tiež vyčistila kamennú sochu Dievča s knihou od Teodora Baníka na Nemčíkovej ulici.

Mestská časť okrem toho čistila viaceré sochy a diela vysokotlakovým čističom s teplou vodou. Išlo napríklad o sochy Miroslava Cipára s názvom Dlhý, Široký, Bystrozraký v areáli Materskej školy Ušiakova, sochu s názvom Dievča pri Zdravotnom stredisku Saratov a tiež Sestry od Tibora Kaveckého na dvore v Materskej škole Ožvoldíkova. Počas minulého roka čistila Dúbravka aj sochy svätých – Vendelína blízko školy na Dolinského ulici a svätého Floriána v páse zelene na Jadranskej ulici v starej Dúbravke.

Počas uplynulých dvoch rokov pribudla v Dúbravke i nová socha. Na ihrisku pri Horanskej studni vyrástla drevená princezná Dúbravka.

Tento rok plánuje Dúbravka aj osadenie novej sochy, pamätníka, s cieľom pripomenúť slovenského hudobníka, dramaturga, umelca a aj Dúbravčana Deža Ursínyho. Osadenie pamätníka má sprevádzať podujatie s názvom Spomienka na Deža v posledných týždeň nedožitej umelcovej 70-tky.

Dežo Ursíny žil na Fedákovej ulici v Dúbravke až do svojej smrti, 29. septembra si ho nielen Dúbravčania pripomenú odhalením diela a aj podujatí s koncertom, čítačkou a stretnutiami.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?