ANKETA: Bratislavčania, snažíte sa žiť bez odpadu?

11.7.2018
0
Čapovaná aviváž

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nielen v Bratislave sa stále viac udomácňuje nakupovanie bez zbytočných obalov. Aviváž si jednoducho načapujete a napríklad zeleninu a ovocie si môžete nakúpiť do vlastného látkového vrecka. Majitelia bezobalových obchodov sa snažia produkovať nulový odpad, vyznávajú celosvetovo známy koncept zero waste.

Naši predkovia či starí rodičia čapovali mlieko či pivo priamo v obchode do vlastných nádob. V zoznamoch vedených obchodmi len zapísali, koľko toho zobrali a zaplatili paušálne za nejaké obdobie.

V súčasnosti sa u nás dostáva do popredia podobný koncept, no s novým cieľom – šetriť životné prostredie. Majitelia takýchto obchodov sa snažia neprodukovať žiaden odpad. V skutočnosti tieto obchody nie sú úplne bez obalu. Na nákup v takomto obchode potrebujete vlastnú nádobu, väčšinou sklenenú,ktorú môžete použiť viackrát. Nakúpite takto jednoducho len toľko, koľko naozaj využijete.

Ako informuje Petra Slezáková zakladateľka portálu zerowasteslovakia.sk „množstvo odpadov, ktoré vyprodukovalo Slovensko v roku 2014 je deväť miliónov ton. Z toho 1,8 milióna tony bol komunálny odpad, čo predstavuje 339 kg na obyvateľa za rok. Priemerný Slovák minie 466 igelitiek ročne, zatiaľčo priemerný Dán len štyri.“

Tento mesiac bola vyhlásená celosvetová výzva všetkých obyvateľov na svete, aby kolektívne riešili jednu z našich najväčších environmentálnych problémov - plastový odpad. Aby ľudia vyskúšali žiť bez odpadu aspoň tento mesiac a zistiť, že sa to dá.

V Bratislave v poslednej dobe otvorilo svoje prevádzky niekoľko bezobalových obchodov. Prvý a zatiaľ jediný zerowaste obchod je U Dobrožrúta na RadlinskéhoSpája bezlepkovú kváskovú pekáreň, bezobalový predaj potravín a drogérie ako aj rôznych domácich potrieb do bezodpadovej domácnosti. Nakúpiť bez obalu tu môžete potraviny na váhu - strukoviny, oriešky, bezlepkové obiloviny a cestoviny, dochucovadlá, čapovaný olivový olej, prírodnú kozmetiku či eko-drogériu.

Ďalším takýmto obchodom, kde bez obalu predávajú iba časť svojho sortimentu je Slnečnica na Kvačalovej. Všetko majú v bio kvalite a v samoobslužných zásobníkoch. Nájdete tu strukoviny, ryžu, oriešky a semiačka.

S developerským projektom Petržalské Slnečnice vyrástla hneď vedľa farmárska tržnica Trch. Viete tam nakúpiť rôzne obiloviny, oriešky, semiačka a sušené ovocie. Dokonca aj ovocie sušené mrazom. Predávajú tiež syry, ktoré vám urežú priamo z veľkého bloku a naložia do vlastnej nádobky. Do budúcnosti chystajú aj predaj na dobierku.
Zdroj: slnecnice.sk

​V známej vynovenej tržnici Fresh Market na Trnavskej ceste sa dajú kúpiť na váhu strukoviny, oriešky, semiačka, sušené ovocie či bylinky. Z obilovín majú iba quinou. Ceny sú tu ako aj v ostatných tržniciach však vyššie ako v supermarketoch. Nájdete tu dokonca čapovaný ocot v predajni Mydlinka. Funguje to tak, že zákazník si donesie vlastnú fľašu, my ju na váhe odvážime a po nabratí tovaru váhu fľaše odpočítame, platíte iba za skutočný obsah nákupu. Chodí k nám stále viac aj nových zákazníkov,“ prezradili nám v obchode Mydlinka. Vo Fresh Markete nájdete aj obchod so sypaným korením – Dávidkovo koření. Navážia vám ho do vlastných nádob alebo do vreciek z recyklovaného papiera. Tento istý je aj v tržnici Trch v Petržalke.

Zdroj: ms

​V Petržalskej Tržnici je sortiment a aj cenová hladina veľmi podobná ako vo Fresh Markete. 

Zdroj: Petržalská tržnica

​Za zmienku určite stojí aj pravidelný sobotný trh v Starej Tržnici Trh-Markt-Piac. Funguje tu sódovkáreň, kde sódu plnia do vratných fliaš s dávkovačom. Okrem toho tu nakúpite sezónne potraviny, ovocie, zeleninu vyrobené a vypestované farmármi a malovýrobcami z okolia Bratislavy, mäsové a mliečne výrobky či pečivo.

Mlieko je ďalší významný produkt, ktorý viete kúpiť bezobalovo. Načapujete si ho v mliekomate, kde vhodíte mince a beriete, koľko potrebujete. Fľašu potom použijete k ďalšiemu nákupu. V Bratislave však momentálne funguje iba firma Lactovito z Lozorna. Majú jeden mliekomat v Karlovej Vsi pri OD Centrum, ďalší sa nachádza pri novej Petržalskej Tržnici a potom majú ešte tzv. Mliečny Expres, ktorý má na každý deň stanovenú pevnú trasu v rôznych častiach mesta a musíte si ho “vystriehnuť,“ konštatuje Petra Slezáková. Mlieko sa dá kúpiť aj v sklenenej vratnej fľaši. Takéto kúpite napríklad v Slnečnici.

Jednoduchou potravinou, ktorú kúpite asi najjednoduchšie sú rôzne oriešky, sušené ovocie, nájdete ich v rôznych stánkoch vo vačšine nákupných centier, aj keď tie sa väčšinou pohybujú vo vyšších cenových hladinách.  Čo sa týka alkoholu, takmer v každej vinotéke vám načapujú víno do vlastnej fľaše. Špeciálne slovenské a české remeselné pivá nájdete v  predajniach Beer Station (v Tesco Zlaté Piesky a Tesco Lamač). čapujú do vratných sklenených fliaš. Prosecco vám do vratných sklenených fliaš načapujú v obchodíku Pelimo na Krížnej 24.

(nc, zerowaste.sk)

Páčil sa vám článok?