FOTO: Fasáda hotela Kyjev sa začína meniť - pozrite sa, ako teraz táto známa výšková budova vyzerá...

25.6.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Ľudia, ktorí chodia po Špitálskej ulici alebo cez Kamenné námestie na Námestie SNP si možno všimli, že fasáda hotela Kyjev sa začala v týchto dňoch maľovať, teda meniť k lepšiemu. Výšková budova je pritom už niekoľko rokov zavretá a čaká na svoju komplexnú rekonštrukciu. Zisťovali sme či je to už súčasťou jej plánovanej renovácie...

"Fasáda hotela Kyjev sa zmení len dočasne. Naša spoločnosť je jedným z partnerov podujatia Bratislava Street Art Festival 2018, ktorý vyvrcholí 30. júna. A preto sme jednému z umelcov umožnili, aby na jednej zo stien výškovej budovy vytvoril výtvarné dielo," povedal pre Bratislavské noviny Peter Borko, ktorý mediálne zastupuje súčasného vlastníka hotela Kyjev - firmu Lordship. Tá už predložila verejnosti niekoľko vizualizácií ako by mal hotel Kyjev a jeho bezprostredné okolie v budúcnosti vyzerať, ale s rekonštrukčnými prácami sa má začať najskôr až budúci rok. V týchto dňoch sa teda na fasáde pracuje v súvislosti s vytvorením umeleckého diela. Od horných poschodí sa fasáda premaľúva a vzniká na nej nový farebný a geometrický vzor. 

Zdroj: D.S.

​Takto vyzerala fasáda hotela Kyjev dnes, teda v pondelok 25. júna 2018 okolo obeda...

V roku 2018 sa v záverečnej fáze projektu Street Art Gallery predstaví bratislavský fotograf Lousy Auber so svojím konceptom reinterpretácie fasády bývalého Hotela Kyjev s názvom Hotel Kyjev Deconstructed. Z fasády roky zavretého hotela sa po jeho zásahu stane obrovské umelecké dielo, jedno z najväčších v Európe.

„Museli sme zohľadniť veľa technických faktorov a z toho vyplynul aj prirodzený nápad reinterpretácie štruktúry samotnej fasády. Nechceli sme ľudí provokovať nejakým voľným umeleckým prejavom, pretože Hotel Kyjev je pre túto časť mesta ikonickou stavbou, ktorú ľudia dlhodobo vnímajú a to treba rešpektovať“, povedal o svojom zámere fotograf Lousy Auber.

Zdroj: FB A.P.

​Výsledné dielo, ktoré bolo dnes dokončené, budú môcť Bratislavčania obdivovať už tento piatok a to aj zo strechy priľahlého obchodného domu MY. O podujatí sme písali aj TU.

(ars, foto: D.S., Google Maps)

Páčil sa vám článok?