VIDEO: Otrasný pohľad na mŕtveho bobra v Jarovskom ramene, aktivisti už žiadajú o stretnutie ministra

18.6.2018
0
Mŕtvy bobor v Jarovskom ramene

Zdroj: FB Miroslav Dragun pre rozvoj regiónov

Páčil sa vám článok?

Zatiaľ neznámy páchateľ vyváža stavebný odpad do vôd Jarovského ramena v Bratislave. Polícia už v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi. Ako sa môžete presvedčiť na videu, neumierajú už iba ryby, ale aj iné chránené živočíchy.

“Sme šokovaní, ako niekto môže stavebným odpadom znečisťovať chránené územie. Jarovské rameno je súčasťou chráneného územia európskeho významu Natura 2000. Po zistení sme okamžite kontaktovali políciu, ktorá začala konať,” povedal Miroslav Dragun, riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja.

O konaní polície sme písali TU, prednedávnom došlo aj k masívnemu úhynu rýb v Malom Dunaji, článok a video nájdete TU.

Odpad podľa aktivistov pravdepodobne pochádza z neďalekej skládky na Kopčianskej ulici. Na rovnaké miesto sa vyváža aj odpad zo stavby obchvatu v rámci projektu D4R7. “Vo vode sme našli aj niekoľko uhynutých rýb. Takto znečistené chránené územie je dôvodom na obavu, že sa páchateľ nezastaví pred ničím. Preto sme požiadali ministra dopravy Árpáda Érseka o stretnutie a vyzývame ho, aby sa týmto problémom začal zaoberať,” upozornil Dragun.

Ako ďalej upozorňujú aktivisti, Jarovské rameno je súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy a platí tu prvý stupeň územnej ochrany. Na území žijú viaceré vzácne živočíchy a rastliny. Je to zároveň aj bohatý zdroj pitnej vody.

(ms)

Páčil sa vám článok?