FOTO: Poznáte ho? Je až neuveriteľné, s akými ľuďmi sa naživo stretol tento extravagantný Bratislavčan

18.6.2018
0
S Jimmym Buffettom

Zdroj: Andrej Palacko

Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne ste si už všimli v uliciach Bratislavy pána v rokoch, ktorý chodí na verejnosti s pionierskou šatkou okolo krku. No možno neviete, že ide o svetovo uznávaného fotografa Andreja Palacka, ktorý na svojich snímkach zachytil desiatky slávnych ľudí z celého sveta i Slovenska. Rovnako nezvyčajný je i dom, v ktorom žije a ktorý momentálne predáva.

S Andrejom Palackom, vášnivým obdivovateľom Fidela Castra a ďalších ľavicových lídrov Latinskej Ameriky, sme sa stretli v jeho dome na dunajskom nábreží, kde ešte donedávna prevádzkoval neprehliadnuteľnú kaviareň. Zvonku si každý všimne kubánsku či čínsku vlajku alebo veľký bilbord s portrétom Fidela Castra a citátmi.

Vo vnútri, v priestoroch bývalej kaviarne, nás prekvapilo obrovské množstvo fotografií po stenách, okrem známej fotky desiatky rokov mŕtveho revolucionára Che Guevaru, sú všetky dielom domáceho pána. „Po celej planéte chodím ako pionier. Milujem Fidela Castra, Huga Cháveza, Raúla Castra, Daniela Ortegu...“ povedal nám Palacko, ktorý nás privítal s pionierskou šatkou na krku.

Známa kaviareň je dnes už oficiálne letnou kuchyňou. „Aj so sestrou chceme tento dom predať. Už  nemám peniaze, kedysi som mal milióny. Platia mi dôchodok 195 eur. Kaviareň som zrušil, lebo som za ňu 17 rokov platil obrovské peniaze,  je to len letná kuchyňa. Hocikto sem môže prísť,“ tvrdí Palacko. Za peniaze utŕžené z predaja domu si chce kúpiť na bývanie niečo menšie a následne robiť výstavy po celej svete. Za dom na nábreží si však pýta astronomickú sumu, hovorí až o dvanástich miliónoch eur. Polovicu domu sme postavili s mojimi nebohými rodičmi a pred deviatimi rokmi som postavil ďalšiu časť. Nemali sme kde parkovať, tak som od ministerstva pôdohospodárstva za milión a 400 tisíc korún kúpil pozemok vedľa, kde je teraz osem parkovacích miest. Dom má 400 metrov štvorcových obytnej plochy, štyri nezávislé byty, v celom dome mám prírodný kameň,“ vysvetľuje Palacko. Keď sa pozriete na dom, je naozaj obrovský, vyzerá ako štyri za sebou postavené budovy.

Tieto akoby štyri za sebou postavené domy sú všetko vlastne jeden dom fotografa Andreja Palacka:

Zdroj: ms

​Palacko je rodákom z Obchodnej ulice, neskôr žil aj v Karlovej Vsi či teraz na nábreží. Netají sa tým, že sympatizuje s režimom, ktorý tu vládol do roku 1989. Jeho mama pracovala v Dome pionierov, teda dnešnom Prezidentskom paláci, on sám sa ako dieťa zúčastnil pobytu v známom sovietskom detskom tábore Arťek.

Už 40 rokov sa  živí ako fotograf a ako tvrdí, vo svete ho poznajú milióny ľudí. Veľkej pozornosti sa mu dostáva najmä na Kube, ktorú navštívil už 11-krát a kde sa objavil aj vo vysielaní štátnej televízie. Jeho výstavy tam navštevujú naozaj významní ľudia, s ktorými sa osobne pozná. Okrem politikov sú to i umelci či športovci, nechýba medzi nimi ani už zosnulý legendárny boxer a trojnásobný olympijský víťaz Teofilo Stevensom, o ktorom nakrútil Palacko dokumentárny film. 3. júna 2012 som bol u neho doma, urobil som dokumentárny film a o týždeň na to mi umrel,“ spomína.

Tento Bratislavčan je aj autorom fotografií z posledného prvomájového prejavu Fidela Castra na verejnosti (2006). Palacko má však na konte tisíce záberov z kultúrneho, umeleckého a politického života z viacerých krajín sveta. Profesionálne pôsobil nielen na Slovensku, ale aj v Nemecku, kde dostal občianstvo, krajinou jeho mimoriadneho záujmu je však v posledných rokoch predovšetkým Kuba. Keď nám ukazuje stovky svojich fotografií, zisťujeme, že je až neuveriteľné, koľko zaujímavých ľudí počas kariéry stretol. Palacko sa však netají svojimi radikálnymi ľavicovými a protiamerickými názormi, ktoré verejne prezentuje a ktoré naozaj nemusia byť mnohým ľuďom sympatické. Najnovšie sa dokonca chystá s nimi vyraziť do krajín Latinskej Ameriky. No pokiaľ ide o fotografie, naozaj sa je na čo pozerať, veď posúďte sami.

FOTOGALÉRIA (51 fotografií):

(ms)

Páčil sa vám článok?