Do prevádzky uviedli novú nabíjaciu stanicu pre elektromobily – viete, kde sa bude nachádzať?

12.6.2018

Zdroj: ZSE

Páčil sa vám článok?

Západoslovenská energetika (ZSE) otvorila v utorok v spolupráci so spoločnosťou špecializujúcou sa na rýchle občerstvenie prvú svoju nabíjaciu stanicu. Ocenia ju najmä obyvatelia Dúbravky, Devínskej Novej Vsi, Lamača a Záhorskej Bystrice.

Nachádza sa na parkovisku reštaurácie v bratislavskom Lamači. V rámci spoločného projektu bude takto vybavených ďalších 17 prevádzok siete reštaurácií na celom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Na všetkých prevádzkach budú podľa nej postavené tzv. DC rýchlonabíjacie stanice, ktoré poskytnú možnosti nabíjania všetkými konektormi. Komfort nabíjania je zabezpečený aj vďaka dvom vyhradeným parkovacím miestam pri každej nabíjacej stanici.

Spoločný projekt ZSE a reštauračnej spoločnosti vznikol s cieľom vybudovať verejné nabíjacie miesta tak, aby mali užívatelia elektromobilov zabezpečený nabíjací komfort bez akýchkoľvek obmedzení. Stanice sa stavajú v rámci celoeurópskych e-mobilných projektov EAST-E a FAST-E, ktorých je ZSE koordinátorom.

Cieľom projektu FAST-E je vybudovať 29 multištandardných rýchlonabíjacích staníc na území Českej republiky a Slovenska. Projekt EAST-E je realizovaný v rámci medzinárodného konzorcia spoločností ZSE (SK), GO4, s.r.o. (SK), E.ON Česká republika, s.r.o. (CZ) a Hrvatska elektroprivreda d.d. (HR). V týchto krajinách sa vybuduje spolu 62 nabíjacích staníc, z toho 57 multištandardných rýchlonabíjacích staníc a 5 stredne rýchlonabíjacích staníc.

„Spoločnosť ZSE je zapojená do viacerých projektov, ktorých cieľom je rozvoj infraštruktúry, jednej z bariér rozvoja elektromobility. V rámci projektov by sa malo v horizonte troch rokov vybudovať v Európe vyše 500 nabíjacích staníc. Projektom so spoločnosťou McDonald‘s chceme zákazníkom poskytnúť komfort nabíjania priamo v mestách a umožniť im pohodlné nabíjanie všetkých druhov automobilov. Na konci tohto roka bude nabíjacou stanicou vybavených 18 prevádzok tejto siete," uviedol Marian Rusko, člen predstavenstva ZSE.

„Téma udržateľnosti je pre našu spoločnosti blízka dlhodobo, preto podpora projektu elektromobility je ďalšou z aktivít, ktorou môžeme z pozície najväčšieho svetového reťazca reštaurácií prispieť k zlepšeniu životného prostredia," vysvetlila Zuzana Svobodová, riaditeľka PR a komunikácie svetoznámej značky pre Českú republiku a Slovensko.

(TASR, foto: ZSE)

Páčil sa vám článok?