Z Hurbanových kasární môže byť kreatívne centrum

13.5.2018
0
Hurbanove kasárne

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Rovnako ako Mickiewička majú veľký potenciál pomôcť štvrti aj blízke Hur­banove kasárne. Všimli ste si napríklad, že od Špitálskej vedie Dobrovského ulica, ktorá je desaťročia slepá, pretože „naráža“ do zadnej steny kasární? Viete si predstaviť, žeby „sa otvorila“ a z Kollárka by ste sa dostali cez kasárne na Špitálsku?

Nie je to nereálne, ale zatiaľ sa, bohužiaľ, len hovorí o premene kasární na kreatívne centrum. „V súčasnosti tu sídli Slovenské centrum dizajnu. Zároveň časť priestorov slúži na dočasné umiestnenie 30-tisíc zbierkových predmetov, odbornej knižnice a administratívy Slovenskej národnej galérie. Priestory a parkovisko využívajú aj iné organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry SR,“ informovala nás Simona Lukáčová z referátu styku s médiami ministerstva kultúry.

Podľa jej slov ešte v roku 2010 označil rezort obrany majetok Hurbanových kasární za prebytočný a ponúkol ho ostatným rezortom. Vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer chcel z kasární vytvoriť multifunkčné kultúrne centrum, táto myšlienka sa však nerealizovala. Dnes má podľa jej slov ministerstvo kultúry strategickú víziu obnovy časti Hurbanových kasární z prostriedkov Európskych štrukturálnych  a investičných fondov.

Zdroj: STU

​„V rámci týchto prostriedkov by sa mohla vybraná časť Hurbanových kasární rekonštruovať s cieľom vybudovania tzv. Kreatívneho centra. V západnej Európe existuje veľa centier, ktorými sme sa inšpirovali, napríklad MediaEvolution v Malmö, Betahaus v Berlíne, Kaapeli Helsinki či SommersetHouse v Londýne.“

Zdroj: STU

​Ako dodala, ministerstvo sa bude uchádzať o prostriedky z fondov vtedy, keď bude vyhlásená príslušná výzva (tzv. centralizovaná podpora), čo by malo byť tento rok. Zatiaľ jediné návrhy, ako by to tu mohlo vyzerať, tak sú od študentov architektúry STU. Mnohí navrhli komplex spriechodniť a v novom priestore riešili námestie, galérie, tvorivé dielne, kaviarne,  oddychové zóny... Snáď raz poslúžia ako inšpirácia architektom, ktorí budú robiť architektonickú štúdiu podľa zadaní ministerstva.

(in)

Páčil sa vám článok?