V bývalej práčovni chcú likvidovať odpad

17.11.2006
Páčil sa vám článok?

V areáli nemocnice na Krajinskej ulici má pribudnúť zariadenie na úpravu odpadov zo zdravotnej a veterinárnej starostlivosti. Keďže sa okolo neho medzi občanmi šíria rôzne fámy, zisťovali sme podrobnosti.

Zo zámeru, ktorý predložila firma Enviro Solutinos, s.r.o., sme sa dozvedeli, že zariadenie na úpravu odpadov zo zdravotne a veterinárnej starostlivosti má byť umiestnené v bývalej práčovni, ktorá sa v súčasnosti nevyužíva. Prevádzka má byť umiestnená v samostatnej jednopodlažnej budove, kde má byť pracovná hala, kancelárie, šatne a sociálne zariadenia. V hale má byť umiestnená váha na kontrolu hmotnosti spracovaného odpadu, samotné technologické zariadenie a miesto na uskladnenie plných a prázdnych kontajnerov. Prevádzka má byť vybavená chladiacim zariadením umožňujúcim skladovanie odpadu.

Nebezpečný odpad z nemocníc sa má likvidovať systémom sterilizácie a fragmentácie. Po vložení do systému sa rozdrví na kusy s veľkosťou 2 x 2 centimetre a pretláča sa cez neho vodná para s teplotou 138 stupňov Celzia. Výsledkom je, že objem podrveného a dekontaminovaného odpadu sa zníži na jednu pätinu a môže sa s ním nakladať ako s bežným komunálnym odpadom. Vzhľadom na kapacitu zariadenia je predpoklad, že sa do neho bude zvážať odpad z veľkej časti územia Slovenska. Technologické zariadenie by malo byť umiestnené v bývalej práčovni do konca novembra.

Páčil sa vám článok?