Na Špargľových dňoch na vás čakajú zdravé špeciality

23.4.2018
Špargľové dni v Bratislave

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Primaciálne námestie sa od štvrtka 26.4 na tri dni zmení na miesto, kde budú môcť Bratislavčania ochutnávať špeciality zo špargle a tiež sa priučiť kulinárskym tajomstvám profesionálnych kuchárov. Vtedy totiž v hlavnom meste štartujú známe Špargľové dni.

 „Cieľom je prezentovať tradičnú kuchyňu, najmä sezónne potraviny, čo je v súčasnom období špargľa v modernom prevedení. Slovenská gastronómia je naozaj na vysokej úrovni, kde môže konkurovať hociktorému štátu na svete," informovala o akcii Linda Šaradinová zo spoločnosti Sharkam catering, ktorá podujatie zastrešuje.

Pre návštevníkov budú pripravené rôzne špeciality. Obľúbený šparglový krém či varená biela špargľa s holandskou omáčkou zostávajú v ponuke aj tento rok, novinkou je Jahňacia korunka, ktorá je podávaná s čerstvými bylinkami a grilovanou zelenou špargľou.

A prečo by ste mali špargľu konzumovať? Špargľa je ľahko stráviteľná, má veľa vitamínov, hlavne kyselinu listovú, železo, draslík a vlákniny. Navyše, má málo kalórií, je takmer bez tuku a pomáha odvodňovať. To znamená, že z nej nepriberiete. Preto je vhodná pri rôznych diétach, zvlášť pri redukčnej. Typickú chuť a vôňu dávajú špargli éterické oleje – kyselina asparaginová, ktorá je dôležitá pre metabolizmus bielkovín, podporuje činnosť obličiek, teda škodliviny sú z tela rýchlejšie vylúčené. Patrí k základným zeleninám uvádzajúcim sa v prevencii rakoviny, konzumujú ju ľudia s močovými infektami a pri liečbe vypadávania vlasov. Zaujímavosťou je, že je to uznávané afrodiziakum. Na svete sa konzumuje vyše 20 jej odrôd. Prídte ochutnať niektorú zo špecialít tejto omladzovacej zeleniny a doprajte si  zaslúžený jarný detox.

Kulinársky projekt sa koná s podporou Hlavného mesta Bratislava a Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Pochutnať si na Šparglových dňoch môžete od štvrtka 26.4. do soboty 28.4. večer. Minulý rok prišlo na Šparglové dni približne 8000 návštevníkov.

(ncuki, TS)

Páčil sa vám článok?