VIDEO a FOTO: Neuveriteľná masa. Pozrite si, aké davy sa zúčastnili behu Devín - Bratislava

15.4.2018
0
Beh Devín - Bratislava

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pod hradom Devín dnes odštartovalo najstaršie atletické podujatie na Slovensku. Národného behu Devín - Bratislava sa zúčastnilo takmer 7-tisíc bežcov. Pozrite si na našich záberoch, aká je to masa ľudí.

Jeden z najznámejších behov na Slovensku odštartovali dnes o 10.00 h pod hradom Devín. Masa bežcov sa vybrala tradične cez túto mestskú časť po Devínskej ceste až do cieľa na Rázusovom nábreží v Starom Meste. Trať behu je dlhá 11 625 m. Hoci sa podujatia zúčastňujú i profesionáli, jeho ťažiskom sú  amatérski športovci. A ako vidno, teší sa naozaj obrovskému záujmu ľudí. Exhibične (v detskej kategórii na 2800 m) sa behu zúčastnil i chodec Matej Tóth.

Víťazom v hlavnej kategórii sa stal Keňan Nelson Kipkogei Cherutich s časom 00:35:05. "Páčila sa mi trať, je tu pekné prostredie a bežalo sa mi dobre. Som rád, že sa mi tu podarilo zvíťaziť. V Bratislave som bežal prvýkrát, ale rád sa sem vrátim aj na budúci rok," povedal Cherutich po behu. Druhý skončil Ukrajinec Oleksandr Matviičuk (00:35:37) a na treťom mieste skončil minuloročný víťaz László Gregor (00:37:09). Na štvrtom mieste skončil Slovák Matúš Verbovský (0:38:28). "Atmosféra na trati bola výborná, takže sa hneď bežalo ľahšie. I keď nám trochu fúkal protivietor, ale podmienky mali všetci rovnaké. Pretekal som tu minulý rok a teraz druhýkrát. Vlani som bol tretí, teraz štvrtý, tak dúfam, že na ten budúci rok sa podarí opäť pódium," povedal Verbovský.

Medzi ženami už štvrtýkrát po sebe dominovala Maďarka Zita Kácserová (00:39:47), druhá skončila so stratou 3:27 Ľubomíra Maníková z Dubnice a tretia Lucia Kovalančíková, ktorá reprezentuje Duklu Banská Bystrica (strata 3:49).

Organizátori vypísali viac kategórií než v minulých ročníkoch, v hlavnom behu ich bolo osem, v detskom o tri menej.

FOTOGALÉRIA:

Z Devína sa po prvýkrát bežalo v roku 1921, čím sa podujatie zapísalo do športovej histórie ako najstarší cestný beh a zároveň najstaršie atletické podujatie na Slovensku. Prvý ročník mal iba 37 účastníkov, z ktorých úspešne dobehlo do cieľa 21 bežcov. Časom bežci pribúdali, aj keď v období 40-tych až 60-tych rokov malo podujatie viacero prestávok. Od roku 1971 sa konalo pravidelne a v roku 1976 sa behu po prvýkrát zúčastnili už aj ženy.

Správu budeme aktualizovať.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie