Dnešný Pochod za vedu podporil vedeckú prácu a kritické myslenie

14.4.2018
Pochod za vedu

Zdroj: aktuality.sk

Páčil sa vám článok?

Súčasná spoločnosť má tendenciu odkláňať sa od overených informácií založených na vedeckých dôkazoch a dôverovať takzvaným alternatívnym faktom. Vedecká komunita chce na túto situáciu upozorniť organizovaním druhého ročníka Pochodu za vedu, ktorý sa dnes uskutočnil v Bratislave.

Vedci na celom svete dnes pochodovali za vedu, aby ukázali, čo veda znamená, ako ju používať v každodennom živote a vyhnúť sa tak klamstvám manipulátorov. Hlavným heslom pochodu sa preto stalo: Science, not Silence! (Veda namiesto mlčania!).

 Organizátori sú z občianskeho združenia Slovenské planetáriá, podľa ktorých je bratislavský pochod súčasťou globálnej akcie March for Science.

„Chceli by sme vzdať hold vedcom, ich práci. Hlavným cieľom pochodu je podpora kritického myslenia medzi ľuďmi, nakoľko veda sa v posledných rokoch dostala medzi ľuďmi pod veľký tlak, nielen zo strany politikov a ľudí, ktorí by mali vedu podporovať, ale aj verejnosti," definoval cieľ podujatia jeden z organizátorov, Peter Wachter z OZ Slovenské planetáriá.

Tento stav je podľa neho spôsobený rozšírením internetu a sociálnych médií, keďže každý, kto chce, má prístup na internet a môže sa vyjadrovať často aj k veciam, ku ktorým nemá čo povedať. „Týmto sa veda dehonestuje a chceme na to poukázať," dodal Wachter a pripomenul, že pochod organizujú spolu s platformou Žijemvedu.sk, združujúcu mladých slovenských vedcov v zahraničí.

V tejto súvislosti chcú pochodom upozorniť aj na to, že „mrhanie finančnými prostriedkami na vedu a celospoločenský nezáujem o stav vzdelávania v našej krajine zapríčiňujú odchod slovenských študentov a vedcov do zahraničia". Organizátori podujatia zdôraznili, že veda a vedecký výskum nie je niečo, čo je možné ignorovať donekonečna. „Tento problém je nutné vyriešiť, aby Slovensko mohlo byť aj svetovým inovátorom, a nie len svetovou továrňou na automobily," uzavreli. 

V rámci sprievodného programu Pochodu za vedu prezentovali svoje aktivity OZ Slovenské planetáriá, Ústav normálnej a patologickej fyziológie SAV či slovenský kozmický priemysel.

(TASR)

Páčil sa vám článok?