Zdravotníci varujú: Nepomýľte si medvedí cesnak s jedovatými listami konvalinky!

12.4.2018

Zdroj: Košice city

Páčil sa vám článok?

Konečne je tu jar, príroda naokolo ožíva a všetko sa začína zelenať. Azda najpopulárnejšou rastlinou v týchto dňoch je medvedí cesnak. Ten sa stal v posledných rokoch ťahákom rôznych „posh“ či hipsterských reštaurácií. Jeho listy sú však náramne podobné listom konvalinky, ktorá je označovaná za jedovatú. Ako rozpoznať príznaky otravy a ako v takom prípade postupovať?

Medvedí cesnak je v skutočnosti príbuzný pažítke, nie cesnaku, ako by mnohým logicky vyplynulo z názvu. Cesnak dostal prívlastok „medvedí“ kvôli medveďom, ktorí sa zvykli po prebudení zo zimného spánku ako prvé občerstviť práve aromatickou rastlinou. Jeho liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Je to vynikajúci prostriedok na prečistenie krvi, na jarné očistné kúry a výrazne pomáha pri chronicky znečistenej kože. Odstraňuje srdcové poruchy, ktorých pôvodcom je žalúdok, odstraňuje nespavosť ako aj všetky ťažkosti, ktorých príčinou je vysoký krvný tlak ako sú závraty, tlak v hlave alebo skľúčenosť.

Zdroj: Dotyk bylinky

​Medvedí cesnak má drobné biele kvietky, no zberajú sa z neho len zelené lístky. Nájdeme ho najmä na okraji lesov a vo vlhkom prostredí v mesiacoch marec a apríl, čo môže byť príčinou, prečo si ho niektorí ľudia zvyknú popliesť s jedovatou konvalinkou. Obe rastliny majú veľmi podobný tvar listov, listy konvalinky však bývajú zväčša dva, výnimočne tri a sú hrubšie. Zásadným rozdielom je však ich vôňa, ktorá je v prípade cesnaku veľmi aromatická. Aj napriek tomu sa každoročne vyskytne niekoľko prípadov otravy konvalinkou voňavou.

Zdroj: Zdravieastyl

​Príznaky otravy listami konvalinky sú nasledovné:

  • podráždenie zažívacieho traktu
  • zvracanie
  • hnačka
  • zvýšené vylučovanie moču
  • závrate
  • kŕče
  • srdcová slabosť
  • poruchy krvného obehu
  • poruchy srdcového rytmu
  • prípadne kolaps.

V prípade, že dôjde k otrave listami tejto rastliny, odborníci radia snažiť sa vyvolať vracanie. Je však dôležité dbať na to, aby sme pri vyvolaní zvracania neohrozili dýchanie človeka. „Pri otrave jedovatou látkou je potrebné vyvolať u postihnutej osoby zvracanie, následne sledovať jeho životné funkcie a privolať odbornú pomoc,“ odporúča Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy. „Samozrejmosťou je uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa predišlo prípadnému uduseniu, pokiaľ je v bezvedomí,“ ďalej dodáva. Pri diagnostike otravy je dôležité vedieť, koľko z jedovatej rastliny človek skonzumoval a aký čas prešiel od tejto konzumácie.

Aby sa zamedzilo zámene listov medvedieho cesnaku s listami konvalinky a tým sa zabránilo prípadnej otrave, je potrebné jednotlivé listy ovoňať. Ak si aj napriek tomu stále nie sme istí, potom je vhodné nechať zber medvedieho cesnaku na niekoho skúsenejšieho.

Medvedí cesnak má podobné listy ako konvalinka a jedovatá jesienka, preto treba byť pri jeho zbere opatrný. Ľahko ho rozoznáme podľa jemnej cesnakovej arómy. Zbiera sa skôr, než začne kvitnúť. Listy sa jedia surové, pripravené na šalát, ale aj uvarené ako špenát, či dokonca nakladané alebo vymixované s olejom ako pesto.

Medvedí cesnak, okrem toho, že je gastronomickou lahôdkou, pomáha prečisťovať organizmus pri žalúdočných a črevných kolikách.

(ts, ars, foto: dotykbylinky, zdravieastyl, kosice city)

Páčil sa vám článok?