Toho, čo nič nemá, pád koruny netrápi

16.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Národná banka Slovenska pred nuiekoľkými dňami zrušila fluktuačné pásmo, čím sa výrazne oslabil kurz koruny voči zahraničným menám. V uliciach Bratislavy sme preto vyzvedali, či Bratislavčania začali premieňať svoje úspory na tovar alebo na zahraničnú menu.

Karol D., elektrikár: Žiaľbohu, žiadne úspory nemám a ani mi v najbližšom čase nehrozia, takže som o nič neprišiel. Zníženie kurzu koruny sa určite prejaví v cenách tovaru, takže to sa ma už bude týkať podstatne viac. Pri neustále klesajúcich cenách elektroniky si nemyslím, že by kúpa elektrospotrebičov, tak ako to urobili niektorí, bola tou najvýhodnejšou investíciou.

Blažena R., servírka: Mám niečo našetrené, takže asi sa mi moje úspory znehodnotia. Dúfam len, že to nebude nadlho, a že koruna sa opäť vyšplhá hore. Niektorí, ako môj šéf s tým počítali a skupovali valuty už mesiac pred devalváciou.

Ignác Ž., zásobovač: Nemám toľko našetrených peňazí, aby som musel rozmýšľať, čo s nimi urobiť, aby sa mi vplyvom pádu koruny neznehodnotili. Chápem ľudí, ktorí majú na knižkách desaťtisíce či státisíce korún, že musia byť poriadne nazúrení. Taký je život, ten čo má veľa, sa trasie, aby mal ešte viac a ten čo nemá nič, toho to trápi.

Alena G., sekretárka: Mám v banke založený devízový účet, takže mňa sa zníženie hodnoty koruny negatívne nedotklo. Skôr naopak, ak zostane kurz tak nízko, ako je teraz, alebo ešte klesne, dokonca na tom aj čosi zarobím. Tých peňazí však nemám toľko, aby sa zo mňa zo dňa na deň stala boháčka, ale aspoň nemusím nadávať, že som prišla o úspory. Aj tak si myslím, že po zostavení vlády sa to upraví.

(mer)
ČO HOVORÍ ULICA

Páčil sa vám článok?