Stará tržnica by mala byť otvorená na jar

16.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako nedávno potvrdil primátor Bratislavy Peter Kresánek, rekonštrukcia objektu Starej tržnice na Námestí SNP je po stavebnej a pamiatkovej stránke ukončená. V súčasnosti zostáva urobiť len niektoré špecializované práce, ako je inštalácia chladiarenských zariadení, rozvodov elektriny a vzduchotechniky.

Podľa bratislavského primátora by Stará tržnica mala byť otvorená na jar budúceho roku. Dovtedy je potrebné vybrať dodávateľa špecializovaných prác v interiéry, ako aj budúceho správcu tržnice. Podľa zákona o verejnom obstarávaní tak musí magistrát Bratislavy urobiť vo verejnej súťaži.

Rekonštrukciu Starej tržnice donedávna brzdil spor medzi mestom Bratislava ako vlastníkom objektu a spoločnosťou EWCC, ktorá si objekt od mesta v roku 1993 prenajala. Táto spoločnosť však nedodržala zmluvu, podľa ktorej ju mala zrekonštruovať do februára 1995. Mesto preto v decembri 1996 odstúpilo od zmluvy a začalo so záchrannými prácami, pretože objekt sa medzičasom ocitol v havarijnom stave. Od januára 1997 mesto vyše roka rokovalo so spoločnosťou EWCC a na jar 1998 došlo k dohode. Mesto vyplatilo firme EWCC jej doterajšie investície do obnovy objektu a dokončeniu rekonštrukcie už nestálo nič v ceste.

Ako v súvislosti s budúcnosťou Starej tržnice povedal primátor Peter Kresánek, je dôležité, aby nové vedenie mesta po komunálnych voľbách nepodľahlo vidine veľkých ziskov za nájomné v objekte tržnice a neuprednostnilo iný sortiment výrobkov, ako bol už magistrátom odsúhlasený. Preto chce primátor na najbližšom zasadaní mestského zastupiteľstva požiadať poslancov o schválenie záväzného lokálneho programu Starej tržnice.

Vo vynovenom objekte tržnice bude predovšetkým predaj ovocia, zeleniny, kvetov, balených potravín, rýb, mäsa a syra. Predajné stánky v Starej tržnici by mali byť otvorené 20 hodín denne - od 6.00 ráno do 2.00 v noci. Zásobovanie Starej tržnice by malo byť zabezpečené po celý deň.

(pol)

Súčasťou interiéru Starej tržnice je obrovský suterén, kde by podľa projektu mali byť ďalšie predajné priestory. Primátor verí, že v Starej tržnici budeme opäť nakupovať na jar.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?