FOTO: Kontajnerové stojisko na Miletičovej vyzerá ako z iného vesmíru!

21.3.2018

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Vo dvore bytového domu na Miletičovej ulici č.72 stála celé roky stará opustená garáž. Vďaka OZ Bezpečné bývanie, podpore MČ Bratislava - Ružinov a grantovému programu Životné prostredie – rozvoj komunity na jej mieste vzniklo úplne nové kontajnerové stojisko, akých by naše mesto potrebovalo oveľa viac.

Zdroj: OZ Bezpečné bývanie

​Ešte na začiatku minulého roka, teda presnejšie v januári stála na konci garážovej rady opustená plechová búda modrej farby. Pred ňou bol kontajner na smeti a okolo neho sa železnou pravidelnosťou hromadil rôzny komunálny odpad, skrátka tvoril neporiadok. S týmto „špinavým“ kútom sa jedného dňa rozhodli skoncovať obyvatelia bytového domu na Miletičovej č.72, ktorí tu vytvorili priestor pre úplne nové a uzamykateľné kontajnerové stojisko.

Zdroj: OZ Bezpečné bývanie

​Okrem veľmi pekného vzhľadu, ktorý obsahuje aj komiksové prvky v ňom správca vytvoril olejtéku - miesto pre odovzdanie použitých olejov a nachádza sa v ňom aj kovová polica na výmenu použitého oblečenia, hračiek a iných vecí, ktoré by asi inak skončili v koši. Obyvatelia si na malú tabuľku môžu kriedou napísať odkazy. Nájdu tu aj informácie o triedení odpadu a skvelým nápadom je aj hodnotiaci systém spokojnosti so stojiskom, ktorého vonkajšou súčasťou je dokonca aj kompostér. Autorkou dizajnu je Zuzana Mojžišová Cigánová, ktorá sa inšpirovala podobnými stojiskami nachádzajúcimi sa v dánskej Kodani.  

Viac fotografií nového stojiska aj z jeho interiéru nájdete v našej galérii...

„Ako občianske združenie Bezpečné bývanie sme sa vždy snažili robiť projekty, ktoré by obyvateľom bytových domov skvalitňovali život. Či už sa jedná o bezpečnosť v dome, príjemné prostredie alebo dobré vzťahy v komunite. Preto sme sa pustili do projektu výstavby už štvrtého viacúčelového kontajnerového stojiska v mestskej časti Bratislava – Ružinov. Primárnym účelom stojiska je vyhadzovanie a triedenie odpadu, ale zároveň skrášľovať okolie bytového domu, budovať z obyvateľov komunitu, prehlbovať v ľuďoch ekologické zmýšľanie a podnecovať starostlivosť o životné prostredie,“ povedal Peter Grečko z OZ Bezpečné bývanie o stojisku Repro, ktoré vzniklo aj vďaka dotácii vo výške 5000 eur z  grantového programu „Životné prostredie – rozvoj komunity“. Realizácia projektu od búracích prác, cez pozemnú úpravu až po osadenie stojiska netrvala dlhšie než 4 mesiace. A prvé dni od jeho spustenia do prevádzky ukazujú, že sa obyvatelia domu s novým nápadom stotožnili. Nielenže majú kde triediť komunálny odpad, sklo, papier, plasty, ale zbaviť sa tu môžu aj nepoužitých liekov alebo použitých batérií. Aby sa už nikdy nestávalo, že sa začne okolo kontajnerového stojiska hromadiť rôzny nadrozmerný odpad, tak obyvatelia domu sa môžu dohodnúť na spoločnej objednávke tzv. OLO Taxíka, ktorý ich prípadného neporiadku príde zbaviť.  

(ars, foto: OZ Bezpečné bývanie, FB OLO) 

Páčil sa vám článok?