FOTO: Bratislavský fotograf Juraj Bartoš svojou knihou, ale aj tvorbou ukázal, že vie zastaviť čas

11.2.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Fotograf Juraj Bartoš prakticky celý život dokumentuje dianie v mestskom prostredí. Zaujímajú ho anonymní ľudia v uliciach a na kúpalisku, kultúrne podujatia, vinobranie, prvomájová veselica, začiatky kapitalizmu u nás a iné svedectvá doby. V novej knihe Viem zastaviť čas to potvrdzuje fotografiami z rokov 1959-2017 a navyše zdôvodňuje komentujúcim textom.

Zdroj: FB Juraj Bartoš

​„Juraja Bartoša som poznala, oslovil ma so záujmom o vydanie knihy. Veľmi sa mi páčili jeho fotografie. Súhlasila som aj preto, že schválil môj koncept urobiť ľudskú knihu, kde by bol on predstavený ako človek a fotograf, aby sme tam nedávali odborné veci o fotkách. Lebo je to kniha pre ľudí a nie pre nejakých kritikov fotografie," zdôvodnila Zuzana Dušičková z vydavateľstva Zum Zum production.

Čitateľ sa dozvie o jeho fotografickej ceste od roku 1951, keď mu dedko kúpil vysnívaný fotoaparát, ktorý vo výklade predajne drogérie priťahoval zrak 10-ročného chlapca. Ihneď s ním začal fotiť a v kúpeľňovej tmavej komore experimentovať i na úkor vyučovania až neukončil gymnázium.

V prvom zamestnaní zatúžil po vzdelaní a absolvoval fotografiu na bratislavskej Škole umeleckého priemyslu. Bol jediný v jej histórii, ktorý mal samostatnú výstavu ešte pred absolvovaním maturitnej skúšky, a to nielen z fotografov, ale aj zo študentov ostatných oddelení. Zaujímavé sú aj jeho zamestnanecké peripetie, spomienky na socialistickú propagandu či prácu na Urologickej klinike Fakultnej nemocnice na Kramároch, kde sa prihlásil na inzerát o potrebe fotografa.  „Myslel som, že tam pobudnem pár týždňov, kým si nájdem niečo iné. Bol som tam vyše 30 rokov až do penzie," konštatuje Bartoš aj zdôvodňuje, prečo sa mu tam páčilo.  

Tiež prezrádza veľké priateľstvo s hercom Bolkom Polívkom, obdobie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa (1968). Hovorí o pobyte v USA, Taliansku a inde v zahraničí, ako ho eštebáci lákali na spoluprácu, o vstupe do hnutia Verejnosť proti násiliu, aj že fotografuje preto, aby zastavil čas.

(TASR, foto: Facebook, abn)

Páčil sa vám článok?