Na Kramároch pribudli tri excelentné pracoviská pre zriedkavé choroby

24.1.2018
0
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave budú fungovať ďalšie tri excelentné expertízne pracoviská pre zriedkavé choroby.

Ústav získal rozhodnutím ministerstva zdravotníctva certifikát pre Centrum pre vrodené chyby srdca v dospelosti, Centrum pre zriedkavé choroby so zameraním na chronickú tromboembolickú pľúcnu hypertenziu a Centrum pre pľúcnu artériovú hypertenziu.

Závažné ochorenia srdca ako sú vrodené chyby srdca v dospelosti a chronická tromboembolická pľúcna hypertenzia vzhľadom na svoju nízku prevalenciu a potrebu vysokošpecializovaného odborného prístupu vyžadujú centralizovanú zdravotnú starostlivosť. NÚSCH je jediným pracoviskom na Slovensku poskytujúcim vysokošpecializovanú kardiologickú starostlivosť súčasne o detských a dospelých pacientov. Prvé dve expertízne pracoviská povedie profesorka Iveta Šimková.

Rozhodnutím ministerstva zdravotníctva bolo do zoznamu pracovísk pre zriedkavé choroby v SR zaradené aj Centrum pre pľúcnu artériovú hypertenziu pod vedením docentky Evy Goncalvesovej. Pľúcna artériová hypertenzia je veľmi zriedkavé chronické ochorenie pľúcnych tepien charakterizované zvyšovaním tlaku v pľúcnici, ktoré v pokročilých fázach ochorenia vedie k zlyhaniu pravej komory srdca. Ochorenie má bez liečby zlú prognózu a pri neliečení môže skončiť fatálne. Vzhľadom na ojedinelosť ochorenia sa diagnostický a liečebný proces vo svete sústreďuje do špeciálnych centier.

(TASR)

Páčil sa vám článok?