Zmení sa Mickiewiczova na príjemnú ulicu plnú života?

21.1.2018
0
Mickiewiczova

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

Môže sa Mickiewiczova a jej okolie (Obchodná ulica, Kollárovo námestie, Americké námestie, Avion,) zmeniť na príjemné, kultúrne, obchodné a rezidenčné centrum a priblížiť sa moderným európskym mestám?

Už tri roky vkladá skupina architektov svoju energiu do mapovania kvality života na Mickiewiczovej ulici. „Chodíme po nej denne, vidíme, ako vyzerá, a tak sme sa rozhodli nenadávať, ale niečo zmeniť,“ vysvetľuje architekt Tomáš Šebo zo spoločnosti ITB.

Je spoluautorom štúdie, ktorej cieľom nie sú gigantické zásahy do okolia, nenavrhujú, čo by tu mohlo stáť, ide skôr o jednoduché a ľahko zrealizovateľné zmeny, ktoré rešpektujú okolie a zároveň ho zatraktívnia. „Napríklad v prvej etape ide len o jednoduché dopravné úpravy, reorganizáciu dopravy, osadenie značiek a kvetináčov, ktoré budú zabraňovať  neregulovanému parkovaniu. Zistili sme totiž, že 90 percent áut ulicou len prechádza. Avšak centrum by nemalo slúžiť na to, aby tadiaľ autá tranzitovali,“ hovorí Tomáš Šebo.

„Našimi jednoduchými opatreniami by sa znížil počet áut a spomalil život na ulici. Opäť by slúžila najmä pre ľudí. Ožili by vonkajšie kaviarne a z Mickiewiczovej by sa mohlo stať predĺženie Obchodnej ulice.“ Krajší verejný priestor stúpne na cene nielen v očiach ľudí, ale aj z pohľadu nájomného. A potom sa dá očakávať, že sem vstúpi developer, ktorý na ulici bude mať záujem investovať. Výhodou pre obyvateľov však bude to, že ulica už bude mať isté pravidlá a investor sa im bude musieť prispôsobiť.

O budúcnosti Mickiewiczovej môžete prísť diskutovať

Architekti v súčasnosti komunikujú so Starým Mestom aj magistrátom, ktoré sú ich návrhom naklonené. Zvažujú pilotný projekt, ktorý by trval niekoľko týždňov. V ich priebehu by sledovali, či sa zmeny osvedčili. 

Ak vás zaujíma, ako s kvalitou života súvisí doprava a ako sa dá riešiť, kto Mickiewiczovu ulicu navštevuje, ako sa tu podniká, kto a ako tu žije a prečo na Mickiewiczovej ulici nie sú deti a starí ľudia, príďte na  verejnú prezentáciu výsledkov mapovania a diskusiu o oblasti okolo Mickiewiczovej ulice. Uskutoční sa 31. januára 2018 o 19.00 h v Satori Stage na Mickiewiczovej 9 a po prvýkrát budú verejne predstavené výsledky nedávneho participačného procesu a výskumnej architektonickej štúdie, ktorá sa zamerala na mapovanie kvality života na Mickiewiczovej ulici a v jej okolí. Diskutovať budú predstavitelia ITB Development, občianskeho združenia Punkt a ich hostia.

(in)

Páčil sa vám článok?