FOTO Odpudzujúce zákutie hlavného mesta: Takto to tam vyzerá

17.1.2018
0
Takto to vyzerá pod viaduktom Panónska

Zdroj: Rastislav Gemerský

Páčil sa vám článok?

Hoci sa Bratislava mení k lepšiemu a môžeme v nej nájsť čoraz viac krásnych miest, stále sa nájdu lokality, ktoré sú doslova odpudzujúce. Na jednu z nich nás upozornil náš stály čitateľ.

V tomto prípade nejde iba o neporiadok, je možné, že dochádza aj k vážnejšiemu poškodzovaniu životného prostredia. Znečistenie sa týka priestoru pod viaduktom Panónska, v lokalite Janíkov dvor. Upozornil nás na to náš čitateľ Rastislav Gemerský.

„Vyviera tu na povrch spodná voda, ktorá zaplavuje podzemné priestory - tunely. Toto územie sa nachádza v blízkosti ochranného pásma pitných spodných vôd. Nachádza sa tu množstvo prázdnych alebo úplne nepoužitých obalov rôznych veľkostí, od chemických sprejových farieb, rozpúšťadiel, čističov a iných nebezpečných toxických kvapalín, ktoré boli použité pri nezmyselných a abstraktných maľbách na oporných betónových pilieroch tohto viaduktu. Týchto obalov sú tu tisíce, sfarbujú povrchovú vodu a potom táto kvapalná farebná zmes preniká do podzemia,“ popisuje stav pán Gemerský.

„Tento odpad sa nachádza už aj v obidvoch zaplavených tuneloch, v celej ich dĺžke aj šírke, kde výška hladiny tejto vody dosahuje až 50 cm. Okrem tohto sa do týchto priestorov vozí ešte aj iný rôzny odpad,“ dodáva. 

O reakciu sme požiadali mestskú časť Petržalka. „Uvedená lokalita je vo vlastníctve hlavného mesta. Na jeseň 2017 bolo zvolané pracovného stretnutie za účasti zástupcov mestskej časti Petržalka, hlavného mesta a Okresného úradu Bratislava, na ktorom bolo dohodnuté vyčistenie tohto priestoru. Zo strany vlastníka pozemku prišlo k náprave a pozemok bol vyčistený. Nakoľko sa situácia opakuje, opätovne vyzveme vlastníka pozemku na vyčistenie,“  povedala nám Silvia Vnenková z MÚ Petržalka .

FOTOGALÉRIA:

Lokalita Janíkov dvor sa nachádza v najjužnejšej časti Petržalky. Pôvodne to bol ostrov. Až do výstavby sídliska v Petržalke sa tu nachádzala malá osada tvorená niekoľkými rodinnými domami a objektami JRD, ktorá bola zbúraná v súvislosti s plánovaným pokračovaním výstavby sídliska až po hranice Jaroviec.

Dnes sa v tejto oblasti nachádza lovecký revír, štátny majetok a nedokončená stavba depa, ktoré malo slúžiť pre bratislavské metro už pred rokom 1989, avšak projekt bol zrušený a tak objekt chátra

(ms)

Páčil sa vám článok?