FOTO: Panoptikum maľovaných obrazov bývalých politikov vyvoláva u ľudí stále skôr rozpaky než obdiv

4.12.2017

Zdroj: Facebook M.M.

Páčil sa vám článok?

V historickej budove Národnej rady na Župnom námestí sa dnes konalo slávnostné zasadnutie novozvoleného zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja ako aj sľub nových župných poslancov. Pri tejto príležitosti mala verejnosť možnosť opäť vidieť na vlastné oči zbierku obrazov bývalých predsedov SNR a NR SR od roku 1990. Ako sme sa aj dnes mohli presvedčiť, tak ľudia na tieto maľby stále reagujú skôr negatívne...

Obrazy namaľovaL výtvarník Stano Bubán za čias bývalého predsedu Národnej rady Pavla Pašku v roku 2010. Vznikli na základe fotografií a dodnes zdobia interiéry historickej budovy parlamentu na Župnom námestí. Kolekcia obsahuje momentálne portréty šiestich bývalých predsedov najvyššieho zákonodarného zboru. Na obrazoch nie je jedine Richard Sulík, ktorý bol na čele parlamentu v rokoch 2010 až 2011 a rovnako tam zatiaľ chýba aj ten súčasný – Andrej Danko...

Rudolf Schuster

Predsedom Slovenskej národnej rady sa stal 30. novembra 1989 a túto funkciu zastával do 30. júna 1990. Neskôr bol aj prezidentom. Konkrétne od 15. júna 1999 až do skončenia svojho päťročného volebného obdobia.

Zdroj: Facebook M.M.

František Mikloško

Predsedom parlamentu bol v rokoch 1990 až 1992. Pred rokom 1989 bol disidentom, neskôr pomáhal zakladať občianske hnutie Verejnosť proti násiliu, ale patril aj k lídrom Kresťansko-demokratického hnutia. V roku 2008 založil novú politickú stranu Konzervatívni demokrati Slovenska. V NR SR bol ako poslanec 20 rokov, ale v súčasnosti už v politickom živote nefiguruje. 

Zdroj: Facebook M.M.

​​Ivan Gašparovič

Jeden zo zakladateľov Hnutia za demokratické Slovensko bol predsedom NR SR od januára 1993 až do októbra 1998. V roku 2002 z HZDS vystúpil a v roku 2004 kandidoval v priamej voľbe na prezidenta proti Vladimírovi Mečiarovi, ktorého porazil. Uspel aj v druhej priamej voľbe v roku 2009, kde bola jeho protikandidátkou Iveta Radičová.

Zdroj: Facebook M.M.

Jozef Migaš

Bývalý predseda Strany demokratickej ľavice bol vo funkcii predsedu NR SR v rokoch 1998 až 2002. Neskôr odišiel do diplomatických služieb a stal sa aj veľvyslancom SR v Rusku či Bielorusku.

Zdroj: Facebook M.M.

Pavol Hrušovský

Do kresla predsedu NR SR zasadol v čase, keď stál na čele Kresťansko-demokratického hnutia, ktoré dnes už ani nemá zastúpenie v parlamente. Svoju funkciu vykonával v rokoch 2002 až 2006 a potom ešte raz v rokoch 2011 až 2012.

Zdroj: Facebook M.M.

Pavol Paška  

Jeden z lídrov vládnucej strany Smer riadil parlament v rokoch 2012 až 2014, keď v dôsledku viacerých káuz z funkcie odišiel a stiahol sa z politického aj verejného života. Zanechal nám nielen tento svoj portrét, ale vlastne celú zbierku.

Zdroj: Facebook M.M.

Peter Pellegrini

V novembri 2014 vymenil na čele Národnej rady odchádzajúceho Pavla Pašku a viedol rokovania parlamentu až do konca uplynulého volebného obdobia. Po ňom nastúpil v marci 2016 do tejto funkcie súčasný predseda Andrej Danko.

Zdroj: Facebook M.M.

​(ars, foto: Facebook M.M.)

Páčil sa vám článok?