Zaplatíme za vianočné koláče viac? Čo sa deje s cenami, nám prezradili v známej bratislavskej cukrárni

16.11.2017
0

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

Extrémne zvýšenie cien masla či nedostatok vajec sa zákonite musel prejaviť aj na cenách výrobkov z nich. „Áno, aj mne dodávateľ zvýšil od 1. novembra ceny,“ hovorí Tinka Galbová z vychýrenej cukrárne na Ovsištskom námestí v  Petržalke. Po zákusky, a to aj na Vianoce, si sem chodia ľudia nielen z Petržalky, ale aj z Rače či Dúbravky.

A hoci jej zákusky nie sú najlacnejšie, cenu si Tinka vie obhájiť. „Nenájdete v nich ani kúsok margarínu,“ hovorí. A preto chutia inak. Cenu za jeden zákusok mala doteraz 1,90 eura, pred pár týždňami, ešte pred „vaječnou krízou“, jej však prišiel list od dodávateľa, ktorý jej posledné tri roky nezvyšoval ceny. Okrem iného sa v ňom píše: „Rok 2017 je pre európske potravinárstvo jedným z tých ťažších. Čelíme v ňom dramatickému zvyšovaniu prvotných surovín. Určite ste zachytili, že cena masla za uplynulé dva mesiace vzrástla o viac ako sto percent a potravinárski experti predpovedajú do konca roka jej opätovný nárast. Keďže patríme medzi málo cukrárenských výrobcov, ktorí v plnkách používajú výhradne živočíšne maslo, prioritne sa nás to dotýka. Rovnako došlo k rastu cien šľahačky, marcipánu  a cukrových hmôt. Následkom silného mrazu počas sezóny kvitnutia takmer v celej Európe odmrzla úroda červeného bobuľového ovocia, čo bude mať opäť za následok zvýšenie nákupných cien.“

Cukrári doterajšiu kvalitu pri súčasných cenách už nedokážu udržať. „Moji pristúpili k zvýšeniu cien v priemere o 12 percent, ale nevylučujem, že keď bude cena masla rásť a aj vajec bude nedostatok, dôjde opäť k zvýšeniu,“ konštatuje Tinka Galbová. Podľa jej slov zvýšenie cien zákuskov v ich cukrárni z 1, 90 eura na 2,10 eura zákazníci zatiaľ nekomentovali . „Až na jedného pána, ktorý k nám pravidelne chodí na dva veterníky a kávu a mával pripravenú presnú sumu za účet.  Trocha ho to rozladilo, keď si však uvedomil, že v bežnom obchode stojí síce veterník do eura, ale gramážou je takmer o polovicu menší a plný stuženého tuku, aby vydržal aspoň štyri dni, bolo rozhodnuté. Nehovoriac o tom, že nám dovážajú čerstvé zákusky každý deň,“ hovorí.

A napokon, ceny  v iných mestských cukrárňach vzrástli aj o 40 centov a veterník za 2,70 eura je už v meste úplne bežná vec. Preto Tinka zatiaľ ani nezbadala, že by sa jej znížil odbyt. To ukážu až Vianoce a nasledujúce mesiace.

(in)

Páčil sa vám článok?