VIDEO: Pozrite si unikátny záznam zo študentského pochodu 16. novembra 1989

16.11.2017

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Znie to neuveriteľne, ale už 28 rokov uplynulo od manifestácie bratislavských vysokoškolákov k Medzinárodnému dňu študentstva, pri ktorej sa 16. novembra 1989 v centre nášho hlavného mesta stretlo niekoľko stovák študentov. Málokto vtedy tušil, že práve oni – mladí ľudia sa stanú hybnou silou celospoločenských zmien, ktoré dnes v učebniciach dejepisu nazývame Nežnou revolúciou.

V ten deň bol štvrtok presne ako dnes. Študenti bratislavských vysokých škôl sa stretli pri fontáne na Mierovom námestí (dnes Hodžove) oproti Pionierskemu palácu, ktorý sa v dávnej minulosti nazýval Grasalkovičov a teraz ho voláme aj Prezidentský palác. Pridali sa k nim aj viacerí stredoškoláci. Nakoľko sa v novembri skoršie stmieva, tak už bola tma, keď sa mládež pochytala za ruky a vydala sa na pochod cez centrum mesta, pričom skandovali rôzne heslá ako napríklad: „Chceme školy pre všetkých.“ „Dialóg, dialóg.“ „Chceme školské reformy!“ A dokonca aj na tú dobu veľmi odvážna enviromentálna požiadavka: „Nechceme reaktor!“ Celý ich pochod monitorovali z áut značky Lada a Žiguli uniformovaní príslušníci Verejnej bezpečnosti a samozrejme, že v plnej pohotovosti boli aj tzv. tajní policajti ako sa vtedy hovorilo agentom Štátnej bezpečnosti. Študenti aj napriek tomu nabrali odvahu a na Hviezdoslavovom námestí, kde sa bola 25. marca 1988 vodnými delami rozohnaná manifestácia bratislavských veriacich už kričali vetu: „My chceme slobodu!“ Zároveň tu vznikli aj prvé výzvy k ostatným obyvateľom Bratislavy ako napríklad: „Poďte s nami! Či „V jednote je sila!“ Tieto heslá sa už o pár dní neskôr stali súčasťou veľkých demonštrácií, ktoré už boli súčasťou Nežnej revolúcie.

Študenti sa 16. novembra 1989 začali búriť aj proti vtedajšiemu systému – protestovali proti tomu, aby im na školách tlačili do hláv len marxisticko-leninskú filozofiu a dokonca niektorí nevideli vo svojom štúdiu žiaden zmysel. Dovolili sa aj položiť kvety pri budove Univerzity Komenského, kde v auguste 1968 sovietski okupanti zastrelili študentku Danku Košanovú. Napokon sa ich sprievod dostal až pred budovu vtedajšieho ministerstva školstva SSR na Dobrovičovej ulici, kde chceli predniesť svoje požiadavky a dožadovali sa dialógu. Viacerí priami účastníci tohto pochodu vrátane budúceho novinára Pavla Vitka sa obávali, že by mohla ich manifestáciu predčasne a možno aj nasilu ukončiť polícia, čo sa však našťastie nestalo. Obušky na študentov vytiahli o deň neskôr – 17. novembra pražskí policajti na Národní třídě a práve tieto udalosti odštartovali Nežnú revolúciu v Československu.

Takto to vo štvrtok 16. novembra 1989 vyzeralo v bratislavských uliciach:

(ars, foto: TASR, video: youtube)

Páčil sa vám článok?