FOTO: Na sídlisku v Dúbravke si urobili kompostovisko – ako sa im osvedčilo?

4.11.2017

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Aj vy ste si mysleli, že kompostovať môžu (a podľa zákona už aj musia) len obyvatelia rodinných domov? Komunita nadšencov z dúbravského sídliska dokazuje, že ani bývanie v paneláku nie pre triedenie bioodpadu prekážkou.

Občianske združenie Žime krajšie tvorí komunita rodičov s deťmi, ktorých prvotným zámerom bolo zlepšiť prostredie, v ktorom žijú a ihrisko, kde sa hrajú ich deti. Zakrátko však zistili, že majú aj rovnaký názor na znižovanie odpadu a environmentálne aspekty života. „A tak sme sa rozhodli vyskúšať sídliskové kompostovanie,“ spomína na skúsenosť spred roka predsedkyňa združenia Michaela Staneková.

Zdroj: abn

​„Oslovili sme organizáciu Priatelia Zeme a mali sme šťastie. Práve rozbiehali pilotný projekt komunitného kompostovania v Bratislave za podpory magistrátu. Venovali nám kompostovacie nádoby a vyškolili nás. Z našich dvoch ulíc dnes kompostuje pravidelne  10 -15 aktívnejších rodín. Máme vlastnú nádobu na bioodpad na balkóne a keď sa naplní, ideme ju vyhodiť do tej pred domom.“

Zdroj: abn

​Kompostovacia nádoba je asi 1,5 metra vysoká. Je uzatvorená a každá rodina má vlastný kľúč, aby tam nikto nehádzal veci, čo tam nepatria. Kompost, ktorý vznikne, využívajú rodiny napríklad pri sadení balkónových kvetov. Nedávno však na dvore vytvorili aj vyvýšený záhon podľa permakultúrnych princípov a skúšajú, či sa takýmto spôsobom môže niečo urodiť aj v sídliskových podmienkach.

Na kompostovacej nádobe je kontakt na OZ Žime krajšie. Každý, kto má záujem, sa k nim môže pripojiť. A záujem, zdá sa, je.  V rámci Bratislavy  sa rozbieha  veľký projekt v Novom Meste, kde má vzniknúť  až 40 takýchto sídliskových kompostovacích lokalít. „U nás v Dúbravke vznikli nedávno dve nové komunity. Poskytneme im školenie na kompostovanie a dve ďalšie stanoviská by mohli vzniknúť do pol roka. Mestská časť nás podporuje, preto veríme, že ich bude časom aj viac.“

Zdroj: abn

​Nielen pre ľudí, ktorí chcú vidieť, ako kompostovanie v praxi vyzerá, bol určený workshop Domácnosť bez odpadov, ktorý OZ Žime krajšie zorganizovalo dnes predpoludním na lúke pri paneláku Homolova 6. „Súčasťou eko zmýšľania je nielen separácia, ale v prvom rade snaha znížiť množstvo  odpadu v domácnosti. Na našom workshope sme preto hovorili aj o tom, ako to prakticky realizovať,“ dodáva Michaela Staneková.

(in, foto: abn)

Páčil sa vám článok?