Františkánska záhrada bude verejnosti prístupná aj počas jesenných mesiacov

10.9.2017
Františkánska záhrada opäť otvorená - frantiskanska
Páčil sa vám článok?

Františkánska záhrada, resp. parčík na Uršulínskej ulici v bratislavskom Starom Meste, je opäť otvorená pre verejnosť. Milovníci oddychu v prírode tak majú ďalšie miesto na krátky relax v centre mesta.

Po celý september bude záhrada pre návštevníkov otvorená do 20.00 h, následne sa do konca novembra bude zatvárať o 18.00 h.

Kostol a kláštor františkánov bol komplexom obytných a sakrálnych stavieb, ktorý spolu so záhradou vypĺňal väčšiu časť východného bloku terajšieho Františkánskeho námestia. Kláštorná záhrada františkánov patrí k najstarším záhradným úpravám na území Bratislavy. História františkánov v Bratislave siaha až do polovice 13. storočia. Rád si v Bratislave vybudoval rozsiahly komplex s kláštorom a ranogotickým kostolom vysväteným v roku 1291 za prítomnosti uhorského kráľa Ondreja III.

Na rozľahlej ploche záhrady pestovali františkáni nielen zeleninu a ovocie, ale aj liečivé byliny potrebné na ošetrovanie chorých v kláštornom hospitáli. V období baroka upravili veľkú stredovekú, pôvodne obdĺžnikovú františkánsku záhradu na barokovú. V roku 1723 záhradu renovovali. Pri úprave v roku 1896 v spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom a radou mesta boli zbúrané zvyšky murovanej záhradnej ohrady a nahradili ju ozdobným železným mrežovým plotom. V druhej polovici 20. storočia bolo v záhrade detské ihrisko. Parčík bol dlhé roky pre verejnosť zatvorený.

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?